Hlavní obsah

Mluvení za jízdy je nebezpečné jako telefonování

– MICHIGAN
Novinky, Jan Čech

Michiganská univerzita v rámci dlouhodobějšího projektu zkoumala chování řidičů za volantem. Výsledky ukázaly, že mluvení se spolujezdcem je stejně nebezpečné, jako telefonování za jízdy. Sice neodpoutává tolik pozornost, ale v četnosti telefonování drtivě překonává.

Článek

To, že je používání mobilního telefonu za jízdy nebezpečné si uvědomují i zákonodárci, kteří tento nešvar umístili do kategorie postihovatelných dopravních přestupků. Studenti michaganské univerzity však zjistili, že mluvení za jízdy se spolujezdcem je stejně riskantní.

Institut dopravního výzkumu zkoumalo řidiče kamerou, umístěnou v oblasti nohou. Výsledky jsou překvapující - 15 % času se řidiči bavili se spolujezdci, 6,5 % se upravovali (pročesávali si vlasy, nanášeli make-up a dokonce používali elektrický holicí strojek), 5 % používali telefon a dvě procenta času pili či jedli.

Poté byla zkoušena řidičská dovednost v jízdním pruhu, pokud je pozornost rozptýlena rozhovorem se spolujezdcem. Byla změřen malý rozdíl v soustředění při mluvení do telefonu a s ostatními členy posádky. Nebezpečnost tohoto nešvaru však zvyšuje jeho procentuální využití času potřebného k řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám