Hlavní obsah

Kia: Nové MPV Carnival a facelift Sorenta

Druhá generace modelu Kia Carnival své zákazníky jistě najde, stejně jako facelift velmi oblíbeného SUV Kia Sorento. Obě novinky přiveze korejská automobilka do Švýcarska, kde je na autosalonu budou moci poprvé osahat novináři odpoledne 28. února a veřejnost o dva dny později.

Článek

Kia představila minulý rok nový model Rio, ve který vkládá velké naděje. Je jasné, že právě on bude asi táhnout prodeje, ale ani další segmenty se nesmí zanedbávat. Tak kupříkladu Kia Carnival (v zahraničí známá také jako Sedona) už nutně potřebovala nového následníka. V Evropě se s tímto vozem setkáváme zřídka, ale v USA se stal automobil nejprodávanějším modelem značky.

Carnival bude luxusnější

Ve druhé generaci se toto MPV o něco zkrátí, ale rozšíří a do výšky dostane také několik milimetrů navíc. Především se ale vůz značně technicky a vizuálně omladí. Podvozek má vpředu vzpěry McPherson, vzadu víceprvkovou nápravu. Pod kapotu se dostanou dva motory - zážehový a vznětový o shodném výkonu 136 kW. Bohatá výbava zahrnuje mimo jiné boční a hlavové airbagy, stabilizační systém ESP, trakční kontrolu TCS či elektrické ovládání bočních a zadních dveří. Sedmimístný automobil má plně variabilní interiér. Sedm sedadel uspořádaných v klasickém gardu 2+3+2 je plně posuvných, sklopných a vyjímatelných.

Kia Sorento posiluje

Také Kia Sorento, kdysi velmi oblíbený model SUV měl problémy s propadem prodejů. Jen v ČR se minulý rok prodalo 69 těchto vozů, když o rok dříve to bylo 81 a v roce 2003 dokonce 268. Tento nepříznivý vývoj by měl zvrátit facelift.

Vizáž s upravenými světlomety, nárazníky, palubní deskou a novými potahovými látkami však asi nebude to hlavní, co by mělo lidi nalákat. Zákazníci jistě uslyší na zvětšené místo pro nohy na zadních sedadlech (opěradla předních sedadel budou více vykrojena) a výkonnější turbodiesel 2.5 CRDi. Ten místo současných 103 kW bude disponovat 125 kW. Také vidlicový šestiválec s objemem 3,5 l dostane nástupce. Nový 3.3 V6  bude mít lepší charakteristiku točivého momentu a především vyšší výkon (nárůst ze 143 na 172 kW).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám