Hlavní obsah

Morgan 4/4 slaví sedmdesát

Novinky, Jiří Černých

I když je britská automobilka Morgan mnohem starší (od roku 1913) jeho nejslavnější model 4/4 slaví své sedmdesátiny. Na světě již neexistuje žádný jiný tak dlouho vyráběný model s tak málo změnami.

Článek

Morgan nikdy nebyl fabrikou na velkosériovou výrobu automobilů. Vždy si podržel svou charakteristickou tvář ručně vyráběných vozů na dřevěném kopytu a donedávna ještě dokonce s dřevěnými prvky rámu (tento materiál je podle firemních odborníků nejlepším pohlcovačem nárazové energie a účinným rezonančním absorbérem). Také moderní technologie a materiály změnily výrobu jen málo. Proto může firma směle oslavovat tak dlouhou tradici jediného modelu.

Za sedmdesát let se Morganů 4/4 vyrobilo téměř deset tisíc kusů. Změn není mnoho - původní model od toho současného se liší jen velmi málo. Design vozu byl upraven již před dávnými lety na více aerodynamický a ten se drží dodnes. S vylepšenými podvozky se snížila světlost a karoserie doznala zeštíhlení i díky zástavbě současných menších agregátů. Právě ty jsou asi největší obměnou v technických specifikacích.

Morgan se rozhodl toto výročí oslavit po svém. Vyrobí 142 automobilů podle původního vzoru (dva vozy za každý rok). Každý z nich bude individuálně označen rokem, který představuje. Přesně podle plánů tak vznikne celá paleta Morganů 4/4 až do současnosti. Na ocelovém rámu se však usídlí současný motor Ford Duratec o objemu 1,8 l o výkonu 125 koní. Díky tomu bude každý z modelů schopný splnit moderní emisní normy, a získat tak technické osvědčení.

Co se ale nezmění jsou typické prvky modelu: jednoduché sklopné čelní sklo, tradičně pojatá palubní deska, řemeny z ovčí kůže přidržující kapotu či náhradní kolo umístěné na víku zavazadelníku.

Cena vozu Morgan 4/4 70th Anniversary byla stanovena pouze pro britský trh. Začíná na 27 950 librách včetně daně, což v přepočtu je asi 1,23 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám