Hlavní obsah

Nové informační tabule mají D1 ochránit před kolonami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitelství silnic a dálnic ČR instaluje na dálnici D1 čtyři moderní informační tabule. Ukazatele jsou digitální, řidičům budou podle potřeby přinášet údaje o aktuální situaci na dálnici, které se týkají například okamžitého stavu vozovky, počasí, dálničních kolon nebo uzavírek.

Článek

Proměnné informační tabule jsou ojedinělou novinkou na českých dálnicích. První čtyři budou umístěny na dálnici D1, přičemž v lednu půjde o zkušební provoz a v únoru již o rutinní. Ve směru z Prahy do Brna to bude na 88,8 km (Humpolec) a na 151,6 kilometru (Jabloňov). V opačném směru z Brna do Prahy potom na 179,9 km (Ostrovačice) a na 124 kilometru (Věžnice).

"V současnosti již na příslušných místech stojí portálové konstrukce. Jakmile to dovolí povětrnostní podmínky, tak na tyto konstrukce nainstalujeme informační tabule a začneme systém testovat," uvedl generální ředitel ŘSD ČR Petr Laušman.

Tabule se budou na D1 instalovat pravděpodobně první lednový týden v závislosti na počasí, upřesnil Jan Hoření, tiskový mluvčí ŘSD.

Údaje na informačních tabulích dokáží řidiče včas informovat o případných dopravních nehodách a místě, kde k havárii došlo. Na tabuli se současně zobrazí také doporučovaný exit, na kterém bude pro řidiče nejsnazší opustit dálnici a vyhnout se tak dlouhým kolonám.

Data na informační tabule budou také odesílány z Národního dopravního informačního centra se sídlem v Ostravě. Výstupy z tohoto centra řidiči doposud znali pouze z webových stránek ŘSD (www.rsd.cz sekce Dopravní informace), nyní tak budou viditelné přímo na dálnici.

Dálnice D1 se především v úseku kraje Vysočina dočká i dalších čtyř nových kamer. Obrazové informace z nich budou mít k dispozici dispečeři a pracovníci Střediska správy a údržby dálnice, operátoři Národního dopravního informačního centra a v dalším kroku také pracovníci Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR a dalších subjektů.

Další kamery a proměnné informační tabule budou instalovány v závislosti na výši finančních prostředků.

Anketa

Myslíte si, že nové informační tabule pozvednou bezpečnost provozu na dálnici D1?
Ano
74,4 %
Ne
18,3 %
Nejsem schopen to posoudit
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1325 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám