Hlavní obsah

Ford iosis - designová alchymie

Novinky, aak

Na počátku roku představila automobilka Ford na autosalónu v Ženevě studii SAV. Na nadcházející motoristickou přehlídku ve Frankfurtu nad Mohanem styl této studie rozvedla ještě dále a veřejnosti ve světové premiéře představí studii iosis.

Článek

"Iosis je více než studií. Je to zpráva o tom, jak bude vypadat designové vyjádření modelů Ford v budoucnu," řekl při předpremiéře v Londýně šéfdesignér Ford of Europe Martin Smith. Název iosis je alchymistický výraz pro finální fázi přeměny železa na zlato. Na základě Smithova prohlášení se tak dá usuzovat, že v podobě studie iosis budeme ve Frankfurtu nad Mohanem moci nahlédnout do budoucnosti modelu Mondeo.

Studie iosis je důkazem jak se designéři Fordu dokázali vypořádat se svobodou v podobě vytváření nových modelů na základě použití shodných komponentů. Iosis sdílí některé části se studií SAV.

Automobil působí robustním dojmem především díky zpracování čelních partií. Těm dominuje dvojice nasávacích otvorů, které lemují minimalisticky vyvedená mlhová světla.

Charakteristickou "zvláštností" iosise je otevírání dveří. Ty byly vyrobeny z karbonových vláken s cílem co nejvíce minimalizovat jejich váhu. Směrem šikmo vzhůru se totiž otevírají nejen přední dveře, ale i zadní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám