Hlavní obsah

Dejte dvě sekundy jistotě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod na silnicích České republiky je nedodržení bezpečné vzdálenosti. Ministerstvo dopravy se rozhodlo s tímto nešvarem něco dělat, a tak v rámci svého oddělení BESIP spustilo na počátku srpna kampaň Bezpečná vzdálenost.

Článek

Za první pololetí 2005 bylo nedodržením bezpečné vzdálenosti způsobeno 14 223 nehod (za celý loňský rok to bylo 30 912 nehod). Jaké je však bezpečná vzdálenost? Na to právě odpovídají například billboardy u silnic.

Podle odborníkům mají vozidla mezi sebou udržovat vzdálenost, kterou urazí za dvě vteřiny. Což při rychlosti 50 km/hod představuje 28 metrů, při devadesátikilometrové rychlosti je to 50 metrů a při 130 km/hod je to pak 72 metrů.

Ne všichni řidiči jsou však schopni tuto vzdálenost v metrech odhadnout. Pro ty, kteří to nezvládnou je tu jeden návod: Když vozidlo před vámi mine nějaký pevný bod u silnice (strom, dopravní značku atd.), tak vy k tomuto bodu nesmíte dojet dříve, než za dvě sekundy.

Definice pravidla bezpečného rozestupu v zákoně č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích
§ 19 Vzdálenost mezi vozidly
(1) Řidič vozidla jedoucí za jiným vozidlem musí ponechat za ním dostatečnou bezpečnostní vzdálenost, aby se mohl vyhnout srážce v případě náhlého snížení rychlosti nebo náhlého zastavení vozidla, které jede před ním.
(2) Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3 500 kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 10 m, a zvláštního vozidla2) musí mimo obec zachovávat za vozidlem jedoucím před ním takovou vzdálenost, aby se předjíždějící vozidlo mohlo před něj bezpečně zařadit; to neplatí, připravuje-li se k předjíždění, při předjíždění a při souběžné jízdě.
.:.
§ 18 odst. 1 Rychlost jízdy
Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.
§17 odst. 5 písm. b) Předjíždění vozidel
Řidič nesmí předjíždět jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet.

Anketa

Dodržujete bezpečnou vzdálenost tak jak ji charakterizuje kampaň BESIP?
Ano
64,8 %
Ne
35,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 179 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám