Hlavní obsah

Nová auta pro politiky přijdou na 132 miliónů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policejní ochranka, která má na starosti střežení nejvyšších ústavních činitelů a zahraničních delegací, se dostala před časem do nepříjemné situace. Při přepravě nejmenovaného zahraničního politika si musela vypůjčit opancéřované auto v Německu. Takovým situacím by ministerstvo vnitra rádo zabránilo, a proto se má do roku 2007 obměnit vozový park ochranné služby. Státní kasu má přijít obměna na 132 469 000 korun.

Článek

Program obnovy, která běží již od roku 2003, dostanou ministři ke schválení na stůl v příštích dnech. "Některá auta jsou již velmi stará, a proto se musí vyměnit," řekl Právu ministr vnitra František Bublan. Dodal, že nejde o plýtvání. Podle něj jsou pro výměnu stanovena přísná pravidla.

Uvedl, že tato složka policie má na starosti ochranu a přepravu prezidenta, premiéra, některých ministrů a také vrcholných zahraničních návštěv. Právě podle požadavků hostů je třeba často nasadit opancéřovaný vůz. "Měli jsme jeden, který nám úplně kleknul, druhý je v Bagdádu," poznamenal Bublan.

Podle materiálu, který má Právo k dispozici a který bude schvalovat vláda, počítá policie s tím, že napříště by měla mít k dispozici celkem čtyři opancéřovaná auta. Náklady na jeden takto upravený automobil se odhadují na více než čtyři milióny korun. Bublan tvrdí, že na vybavení aut pro české vrcholné politiky nejsou žádné zvláštní požadavky. "Mají klimatizaci," řekl. Některé vozy jsou uvnitř v kůži.

Policisté v přímém výkonu služby, kteří jezdí ve feliciích či octaviích, v lepším případě ve fordech, přesto mohou závidět svým kolegům z ochranné služby. Jejich značkami jsou BMW a Audi, přičemž cena jednoho se pohybuje podle propočtů vnitra přes dva milióny korun. Ochranka by jich měla mít do roku 2007 celkem 46.

Pro delegace jezdí nejméně 30 aut

 Policisté zdůvodňují tento počet tím, že musí až dvakrát do měsíce doprovázet zahraniční návštěvy na nejvyšší úrovni, při nichž je nasazeno současně minimálně třicet vozidel. Vnitro chce rovněž zvýšit počet terénních automobilů pro přepravu ústavních činitelů ze čtyř na šest.

 Na otázku Práva, k čemu slouží terénní vozy, Bublan odpověděl: "Používají se v případech, kdy není jistota, že by normální cestovní vůz dojel na místo." Podle něj se v minulosti jeden takový využíval při cestách bývalého premiéra Miloše Zemana na Vysočinu. Bublan prohlásil, že ojeté vozy nabízí vnitro do autobazarů, na nové si vypisuje výběrové řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám