Hlavní obsah

Opulentní černý hřebec vznikl na sedmnáct let staré kapotě

Na světě existuje řada firem, které se zabývají úpravami automobilů. Některé to dělají vkusně, jiné trochu méně. A pak je tu Dartz, lotyšská firma, která staví auta pro lidi, kteří už mají všechno, a tak chtějí do garáže přidat něco naprosto šíleného. Prombron Black Stallion existuje v jediném kuse.

Foto: Dartz Motorz

Dartz Prombron Black Stallion

Článek

Firma Dartz je někde na pomezí úpravce a automobilky, protože sice své kreace staví na existujících vozidlech, ale mění je tak moc, že byste v nich původní vůz hledali vážně těžko. Většinou je ovšem základ v Mercedesu GLS.

Foto: Dartz Motorz

Ano, tohle je lebka na vnitřku krytu hrdla nádrže.

To není případ novinky jménem Prombron Black Stallion – na té je dost dobře vidět, že jejím technickým základem byl Hummer H2, představený v roce 2002. Šéf firmy Leonard Jankelovič to sice nepotvrdil, ale v oknech je to dost dobře vidět, H2 byla svou „krabicoidností” specifická.

Tento vůz ale není určen primárně pro ultrabohaté šejky, nýbrž pro film. Jankelovič neprozradil, pro jaký, ale firma dodávala vozy např. pro komedii Diktátor se Sachou Baronem Cohenem v hlavní roli. Jejich lak ve filmu vypadal, jako že je ze zlata.

„Black Stallion” znamená doslovným překladem „černý hřebec”, ovšem jméno nepochází od koně. Firma si ho vypůjčila z vrtulníku Sikorsky CH-53E Super Stallion, který od 80. let létá ve službách americké armády.

Zvenčí na novince upoutá kromě tvaru také maska chladiče, která vypadá, jako by měla zuby. A fakt, že úplně všechno je černé, včetně krytů předních světlometů, a co může být, je navíc matné.

Foto: Dartz Motorz

Takhle nějak, odhadujeme, vypadá Black Stallion, když sedíte v Mazdě MX-5.

Ale nejen to – na jedné straně vozu vidíme lesklé panely na dveřích, na druhé snad nějakou tkaninu, která se opakuje i na zádi. V interiéru je údajně čalounění z kůže rejnoka nebo aligátora. A lebka v letecké kukle, která na vás vykoukne po odklopení krytu hrdla nádrže, je naprosto zbytečný, ale taky zcela unikátní detail.

Vůz vznikl v jediném kuse pro nejmenovaný film, ale podle webu Jalopnik by firma ráda postavila pár kusů i pro zákazníky. Ty už ale pravděpodobně nebudou na základě sedmnáct let starého amerického SUV.

Reklama

Související články

Když se K.I.T.T. potká s Batmobilem

Petersenovo automobilové muzeum nemá o slavná vozidla nouzi, ovšem tahle budou znát i ti, kdo se jinak běžně o svět aut nezajímají. V rámci výstavy zaměřené na...

Výběr článků

Načítám