Hlavní obsah

Atletka cvičila v bublině napojené na výfuk auta. Ale ne ledajakého

Zavřít se do bubliny, do které hadicí proudí výfukové plyny, není na první pohled zrovna bezpečné. Jenže v případě videa, které pochází od španělské divize značky Hyundai, je na druhém konci hadice Hyundai Nexo a z výfuku mu jde jen vodní pára.

Atletka a výfukové plyny Hyundai NexoVideo: Hyundai Španělsko

 
Článek

O škodlivosti výfukových plynů automobilů toho bylo napsáno hodně a vraždy či sebevraždy výfukovými plyny se objevily v nejednom filmu či seriálu. Proč se tedy španělská plavkyně Mireia Belmonteová nechala zavřít do velkého pytle, do nějž byly hadicí vyvedeny výfukové plyny z auta?

Protože oním autem bylo Hyundai Nexo a ve skutečnosti vzduch škodlivin zbavovalo, nikoliv jej znečišťovalo. Jezdí totiž na elektřinu vyrobenou ve vodíkovém palivovém článku a z jeho výfuku je vypouštěna jen vodní pára.

Foto: Hyundai

Hyundai Nexo má vzadu nádrže na vodík a elektřinou, vyrobenou v palivovém článku, pohání přední kola.

Auta s vodíkovými palivovými články tankují vodík u plnicích stanic, podobně jako se tankuje benzín. Vodík pak v palivovém článku reaguje s kyslíkem, který je nasáván z okolního vzduchu přes filtr.

Touto reakcí je vytvořena elektřina, která pomocí elektromotoru pohání kola vozidla. Odpadem je vodní pára, která vychází z výfuku vozidla.

Nejlepší auto na světě podle Jeremyho Clarksona? Za roky svůj názor nezměnil

AutoMoto

Ovšem není to tak jednoduché. Podle popisku videa byl do bubliny s atletkou navíc vháněn vzduch z okolního prostředí, její plíce tedy nebyly závislé jen na tom, co vypustí Nexo. A taky nevíme, jak dlouho na pohyblivém pásu běžela. Takže rozhodně nedoporučujeme něco podobného zkoušet doma.

Foto: Hyundai

Hyundai Nexo

Že ale vodíková auta ve skutečnosti vzduch čistí, uvedl i lékařský dohled přítomný při experimentu, doktor Vicente de la Varga Salto, ředitel zdravotnického centra Camde ve španělské Málaze.

Auta s palivovými články podle něj „mají nejen nulové emise pevných částic, ale také nasávají vzduch z kontaminovaného prostředí, filtrují ho a konečně produkují vzduch bez částic”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám