Hlavní obsah

Má to nová Corvette zapotřebí? Tento prvek výbavy je na pováženou

Některá auta to mají kvůli chodcům, jiná tím maskují nedostatečnost skutečného motoru pod kapotou - falešný zvuk vycházející z reproduktorů. Že ale něco takového dostane i Chevrolet Corvette generace C8, je přinejmenším kontroverzní.

Foto: Chevrolet

Chevrolet Corvette Stingray 2020

Článek

V některých autech to, co slyšíte za jízdy v kabině, není jen motor, ale i nějaký „přídavek”, aby byl zvuk auta zajímavější.

Takový systém není neznámý pro ostré produkty koncernu Volkswagen včetně Škodovek, pro Ford Mustang se čtyřválcem EcoBoost anebo třeba pro elektromobily - ale ty vydávají falešné zvuky směrem ven, aby varovaly chodce, kteří při pohybu městem spoléhají na své uši.

Když si ale pustíte vložené video, ve kterém není slyšet kromě zvuku nové Corvette C8 téměř nic, možná vás napadne, že je zvuk nějaký zvláštní, skoro jako by byl falešný. To na internetu neprošlo bez povšimnutí a Matt Farah, řidič vozu ve videu, to potvrdil.

„Nová Corvette má falešný zvuk motoru z reproduktorů,” uvádí na Twitteru. „Není to jízdní dojem, je to fakt vyplývající ze specifikace, takže to můžu říct,” dodává, neboť jízdní dojmy z nové Corvette ještě nesmí být zveřejněny.

Tohle auto vám řekne, abyste dávali pozor na racky. Mohou vám prý ukrást hranolky

AutoMoto

Automobilka Chevrolet později potvrdila, že zvuk motoru v interiéru C8 uměle vylepšuje.

„Nic, co vychází z reproduktorů, by samo o sobě neznělo jako motor. Spoléháme se na motor pro veškerý zvuk, ale kvůli regulacím a spoustě dutin mezi koncovkou výfuku a řidičem jsou některé frekvence ztraceny a musí být nahrazeny,” uvedla v prohlášení pro web Motor1.

Zatím není známo, jestli jde toto „vylepšování” zvuku motoru nějakým způsobem vypnout, ať už standardně v nastavení vozu, nebo nějakou jinou cestou.

Anketa

Jaký máte názor na falešný zvuk motoru v kabině?
Dobrý nápad, já sedím uvnitř a chci hezký zvuk
4 %
Když to nejde jinak, akceptuji ho
2,5 %
Je mi to jedno
5,4 %
Pokusím se ho vypnout, ale nepůjde-li to, svět se nezboří
9,5 %
Auto s falešným zvukem bych si nekoupil/a
78,6 %
Celkem hlasovalo 2824 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám