Hlavní obsah

Toyota vyvíjí elektromobil, který nepotřebuje nabíječky

Jak by se vám líbilo mít elektrické auto, které nemusíte nabíjet? Není řeč o hybridech, Toyota vyvíjí prius, který se nabíjí, kdykoliv parkuje na slunci, a to díky fotovoltaickým článkům. Jenže to má háček - musí svítit slunce. Ale ne zase moc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Toyota experimentuje se solárním pohonemVideo: Reuters

 
Článek

Auto na solární pohon není zas takovou novinkou, sem tam se nějaký pokus objeví, ať už v rámci vědeckých či akademických projektů, nebo na speciálních závodech. To, co máme dnes před sebou, však má cíl zapojit se v každodenním životě obyvatel měst.

Díváme se na projekt Toyoty, financovaný japonskou vládou, v jehož rámci vzniká auto, které by teoreticky nemuselo potřebovat dobíjení ze zásuvky. Automobilka vzala svůj model Prius a nalepila na něj malé solární panely. To aby zjistila, kolik elektřiny se takhle dá vytvořit.

Odpovědí je, že dost až na 56 kilometrů jízdy. Průměrně přitom Američané najedou autem 47 kilometrů za den, takže by to mohlo stačit. Jenže pro oněch 56 km musí být ideální podmínky - nesmí být příliš horko, protože extrémně vysoké teploty snižují efektivitu panelů, a pochopitelně musí celý den svítit slunce.

Předtím, než se něco takového dostane na trh, je podle šéfinženýra projektu jménem Satoshi Suzuki třeba překonat dvě překážky. Jednak musí systém být lehčí, včetně přídavných baterií váží asi 80 kg. A jednak se musí snížit náklady na výrobu. Jaké jsou, upřesněno nebylo, ale tento typ solárních panelů je určen pro vesmírné družice.

Reklama

Související články

Test Volkswagenu e-Golf: Drahý, ale bytelný

Volkswagen e-Golf možná není novinka a nedočká se nové generace, ale než bude jeho nástupce, model I.D., na trhu, uplyne ještě spousta vody a e-Golf zůstává...

Na vzdálenou chatu elektromobilem? Ano, ale...

Ta otázka mě napadla už dřív – dají se elektromobilem v Česku jezdit i dlouhé vzdálenosti? Ve velkých městech je to relativně snadné, veřejných nabíjecích...

Výběr článků

Načítám