Hlavní obsah

Koncept auta, či spíš jeho plastika? Vision Mercedes Simplex se nikdy nebude vyrábět

Novinky, fra

Nový koncept značky Mercedes vypadá jako auto z počátku 20. století, ale je to zbrusu nový vůz. Má směřovat do budoucnosti, ale inspiraci bere na samém úsvitu trojcípé automobilové hvězdy.

Foto: Mercedes-Benz

Vision Mercedes Simplex

Článek

V roce 1901 se představil Mercedes 35 PS, což byl začátek moderní éry automobilismu. Konec motorových kočárů a začátek skutečného automobilového designu a konstrukce. Čtyři kola v krajích karoserie, lehký a výkonný motor za přední nápravou co nejníže a výrazný chladič. Mercedes 35 PS, pojmenovaný podle dcery jeho konstruktéra Emila Jellinka, se stal na dlouhou dobu vládcem silnic i všech závodů.

Z něj si vzal příklad koncept Vision Mercedes Simplex, auto, které představuje symbiózu moderního a klasického. Původní koncepce auta zůstala zachována, ale místo masky chladiče je tu displej, kde se promítá jméno značky nebo plovoucí hvězdy. Bílý „motorový prostor” je vizuálně oddělen od kabiny cestujících v tmavě šedé barvě.

Foto: Mercedes-Benz

Hladké a jednoduché. Vše je soustředěno na volant

Interiér byl navržen pro co největší soustředění řidiče. Hladké tvary skrývají všechno důležité, je tu jen pár ovládacích prvků a volant. Podobně, jako v dobách Mercedesu 35 PS. Na historii odkazují i ručně vyráběná kožená zavazadla na zádi.

Pohon je podle automobilky „alternativní”, nic víc jsme se nedozvěděli, ale jako u všeho na tenhle způsob, můžeme předpokládat elektřinu. I ta je svým způsobem „retro” - když byl na přelomu 19. a 20. století motorismus v plenkách, soupeřily bateriové elektromobily se spalovacími motory o dominanci, jenže prohrály.

Vision Mercedes Simplex není možné brát jako klasický koncept. Nikdy se nebude vyrábět, nikdy nelze očekávat, že by se tohle dostalo, byť v omezené sérii, na silnice. Bohužel. Je spíš uměleckou plastikou, jen trochu netradiční.

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes 35 PS

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám