Hlavní obsah

BMW poodhaluje své elektrické SUV, ve výrobě použije inovativní postupy

Novinky, fra

BMW se s každým elektrickým autem posunuje dál v materiálových technologiích, procesu návrhu, výroby i v samotném pohonu. Nové SUV iNext už se přesouvá z fáze konceptu do fáze vývoje výroby. A bude to opravdu pecka.

BMW iNextVideo: BMW

 
Článek

Už teď vznikají předprodukční kusy, které ukazují cestu k tomu, jak takové auto nejlépe vyrobit. Možná si říkáte, že to přece tak obtížné není, jenže ve Výzkumném a inovačním centru FIZ musí vyzkoušet úplně všechno. Výrobu auta od prvního do posledního kroku.

Je to totiž tak revoluční technologie, že ji zatím nikdo nevyzkoušel. Představte si třeba to, že součástí vozu je nejen vysokopevnostní ocel, ale také plasty. Plasty i na základní konstrukci vozu. Spojení mezi nimi se pak provádí speciálním rotačním lepením. Ocelový prvek se vsune do otvoru s vysokou tolerancí. Tím, že se roztočí, se plast nataví a díly se vlastně spojí.

Foto: BMW

Základem bude konstrukce z vysokopevnostní oceli a plastu

Foto: BMW

Počítače budou řídit celý průběh výroby. Včetně kontroly.

Samozřejmě že toto není nic, co by bylo nějak jednoduché. A tak musí přijít kontrola každého dílu speciálními laserovými měřiči na robotech, kdy každý díl je okamžitě porovnáván s CAD databází modelů. Jakákoli odchylka je důvodem k hloubkové kontrole. Pokud ale není, je vše v pořádku a odpadá tradiční technická kontrola, kdy odborníci na kvalitu dnes rozebírají již hotový kus a vše měří, zkouší, hodnotí.

To, co se dnes připravuje, musí být navíc svázáno se standardním výrobním procesem, protože firma chce, aby všechny vozy mohly být dělané na stejné lince (ty se spalovacím motorem i elektromobily a hybridy).

Sami se podívejte na video a uvidíte, že postavit toto nové auto, které vlastně bude takovou elektrickou verzí pro BMW X5, není vůbec jednoduché.

Foto: BMW

BMW Vision iNext

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám