Hlavní obsah

Hybridů se v Česku prodalo o 93 procent víc než minulý rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistiky prodejů automobilů v České republice ukazují, že i zde se pomalu dostávají ke slovu elektrifikované vozy. Jelikož nemáme úplně rozvinutou síť dobíjecích stanic, jsou populární hlavně hybridy.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Hybridy lákají lidi čím dál víc

Článek

Podle statistik Svazu dovozů automobilů se u nás za první pololetí prodalo 324 elektromobilů a 3674 hybridů. To znamená zvýšení prodejů elektromobilů proti stejnému období minulého roku o pětinu. Ovšem hybridy nasadily k trháku. Jejich zvýšení prodejů vykazuje hodnotu 93 %! Ze všech hybridů bylo jen 128 těch, které je možné zastrčit do zásuvky a dobít (tzv. plug-in hybridy).

Prvenství mezi elektromobily od ledna do konce června získal Nissan s prodejem 87 aut, následují značky BMW a Volkswagen, které prodaly shodně 66 vozů. Na dalších místech skončily Hyundai (40) a Tesla (36).

Mezi hybridy kraluje Toyota s 1933 prodanými vozy, ke kterým dalších 221 aut přidala její luxusní odnož Lexus. Hybridy tvoří v Evropě 95 procent prodejů Lexusu. Značce se v Česku v porovnání s vývojem celého trhu dařilo, když rostla o více než čtvrtinu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nová Toyota RAV4 Hybrid

Pokud se podíváme na celkové prodeje dle paliv, vidíme pokračující propad naftových agregátů. V prodejích vede benzín se 70,35 %, na druhém místě je nafta s 27,13 %, následují CNG (782 ks), elektro (324 ks) a benzín v kombinaci s LPG (290 ks).

Český trh celkově padá

Půlroční čísla ale ukázala také jiný charakter vývoje prodeje automobilů. Celkově totiž i v ČR vykazuje trh pokles. Kopíruje tak trend v celé Evropě, kdy pokles podle statistik byl 8 %, u nás pak 10 %. Pokles prodejů automobilů zaznamenala i Škoda Auto, která vykázala pokles 8,6 % na 65 876 vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám