Hlavní obsah

Kolik vyždímáte z nejrychlejšího neprůstřelného auta na světě? James Bond by záviděl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak rychle může jezdit nejrychlejší neprůstřelné auto na světě, když to většinou bývají nemotorné krabice? Odpověď může být překvapivá, za takovou rychlost by se nemusel stydět ani agent 007. S rychlostí 325 km/h se totiž vyrovná špičkovým supersportům, a to díky speciálnímu materiálu ochrany a ohromnému výkonu.

Foto: AddArmor 4x

Audi RS7 s úpravami APR a AddArmor

Článek

Když se řekne „obrněné vozidlo”, člověk si představí něco jako BMW řady 7 nebo Mercedes třídy G. Anebo něco postaveného úplně speciálně pro vojenské účely, třeba Oshkosh JLTV. V rychlosti jízdy tahle auta většinou nevynikají.

Jenže každá třída musí mít své nejrychlejší auto, a nejrychlejší obrněné máme nyní před sebou. Nepochází sice ze sériové výroby, ale u takto speciálních aut se o sériové výrobě nedá moc mluvit obecně, takže to protentokrát pomiňme.

Foto: AddArmor

Červené a modré majáky jsou v podstatě tím jediným, co z tohoto auta v Česku nesmí legálně na silnice - mimo policie apod., samozřejmě.

Řeč je o Audi RS7 americké firmy AddArmor, která se právě tímto titulem chlubí - jeho nejvyšší rychlost je 325 km/h. A to díky čtyřlitrovému osmiválci, který byl firmou APR upraven na výkon 771 koní a točivý moment 1 085 N.m.

To znamená, že i přes balistickou ochranu úrovně B4 zvládá kromě maximálky soupeřící se supersporty také zrychlit na „americkou stovku” 60 mph (97 km/h) za 2,9 sekundy.

Foto: AddArmor

Bránit se můžete i aktivně, např. kouřovou clonou.

Ochrana totiž podle firmy přidala pouhých 91 kilogramů hmotnosti, a to proto, že na ni nebyl použit klasický pancíř, nýbrž speciální polykarbonát. Ten je silnější, ale zároveň o 60 % lehčí. Okna jsou vyrobena z několika vrstev tohoto materiálu a balistického skla.

Vůz dokáže vytvořit i kouřovou clonu, je vybaven oslepujícími světlomety a klikami, které můžou dávat elektrické šoky jako tasery. Pokud zastáváte teorii, že nejlepší obranou je útok, budou se hodit vestavěné kanóny s pepřovým sprejem nebo zvukové dělo.

Na palubě je také noční vidění s 360° výhledem a detekce min či jiných výbušnin. Aby se dovnitř nedostal nějaký slzný či útočný plyn, vůz dokáže uvnitř vytvořit přetlak oproti okolní atmosféře, a také má na palubě plynové masky.

Foto: AddArmor

Okna jsou tvořena několika vrstvami neprůstřelného skla a polykarbonátu.

Cena této RS7 je 205 tisíc dolarů, tedy asi 4,66 milionu korun. A pokud by vám ochrana úrovně B4, tedy proti běžným střelám z krátkých ručních zbraní do ráže .44 Magnum, byla málo, je k mání i úroveň B7. Ta odolává průbojným střelám z útočných a odstřelovacích pušek.

Jistě jste si také všimli, že vůz je založen na starší generaci Audi RS7. To přičtěme jednak vývoji, který musel nějakou dobu trvat na již oficiálně představeném autě, ale hlavně tomu, že u současné generace Audi A7 ještě nebyla verze RS7 představena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám