Hlavní obsah

Jaguar chce zlepšovat vaši náladu, zatímco řídíte

Všichni se někdy v autě nudíme, jsme ve stresu nebo unavení. Způsoby řešení má každý řidič různé a Jaguar Land Rover přichází s vlastním, který využívá umělou inteligenci a ambientní osvětlení interiéru.

Jaguar chce zlepšovat náladu řidiče pomocí umělé inteligenceVideo: Jaguar Land Rover

 
Článek

Systém britské automobilky Jaguar Land Rover, který si klade za cíl vám zlepšit náladu nebo zvýšit vaši pozornost, funguje na principu rozpoznávání nálady řidiče z jeho obličeje. Míří na něj tedy kamera, prozatím v testovací fázi ne zrovna úhledně upevněná na sloupku řízení, a z biometrických znaků určuje, jestli je znuděný, unavený nebo ve stresu.

Podle toho pak automaticky upraví nastavení vozu, aby se řidič cítil lépe. Když se nudí, podle naučených preferencí řidiče třeba najde na internetu nějaký rozhlasový pořad či hudbu. Když je ve stresu, z rádia pustí klidnou hudbu a ambientní osvětlení přepne na uklidňující barvy.

Foto: Jaguar Land Rover

Systém je zatím ve vývoji, proto promiňte nedokonalou integraci do interiéru vozidla.

A když je řidič unavený, sníží teplotu v interiéru, interiér prosvítí jasnými barvami a pustí jeho oblíbenou hudbu. Právě tady je rozdíl oproti funkci systému na předních a zadních sedačkách, kde je také zkoušen – unaveným pasažérům vzadu automaticky přitopí, ztlumí světla a zatmaví okna, aby si mohli zdřímnout.

Cílem tohoto výzkumu je učinit z Jaguarů a Land Roverů „klidné útočiště”, kde se budou jejich řidiči a cestující cítit co nejlépe.

Anketa

Může podle vás takovýto systém řidičům pomoci?
Asi ano
72,2 %
Nejsem si jist/a
5,6 %
Spíše ne
22,2 %
Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám