Hlavní obsah

Nová éra Lotusu má jméno Evija, elektromobil bude mít přes 1000 koní

Novinky, laz

Dosud se postupně odhalované novince od Lotusu říkalo prostě Type 130. Automobilka nyní uvádí skutečné jméno revolučního vozu, bude to Evija. Právě na písmeno E začínají modely britské automobilky už tradičně.

Lotus Evija - představení jménaVideo: Lotus

 
Článek

Esprit, Europa, Elan, Elise, Elite, Exige, Evora... a mohli bychom pokračovat. Lotus má názvy s písmenem E rád a nejinak tomu bude v éře elektromobility. Tradiční automobilka se chystá na 16. července, kdy premiéru zažije Evija, první elektromobil nové éry.

Bude to velké, ale nikoli co do objemu prodejů. Jedná se totiž o exkluzivní model limitovaný na 130 kusů. Britové na chystaný vůz poutají pomocí dvojice videí, na kterých vidíme tu startovací tlačítko, tu kousek zádě... Zkrátka klasické lákání.

Lotus Type 130 - upoutávkaVideo: Lotus

Ovšem u automobilky, která léta spíše evolučně vyvíjí své malé sporťáky, je pozornost zasloužená. Bude to totiž první nový model od roku 2008. Leccos už víme z předchozích vyjádření zástupců Lotusu.

Foto: Lotus

Zatím jediná skica, či spíše šmouha, naznačuje podobu chystaného elektromobilu.

Na délku by měla novinka mít asi jako model Evora, tedy přibližně 4,4 metru. Evija bude podle informací britského Autocaru ctít tradice automobilky Lotus - tedy důraz na nízkou hmotnost. Pomoci k tomu má karbonový monokok. O parametrech pohonného ústrojí můžeme zatím jen spekulovat. Nicméně hovoří se o výkonu přesahujícím tisíc koňských sil a dojezdu přes 400 kilometrů na jedno nabití.

„Nechceme, aby si lidé mysleli, že to je jenom okruhové monstrum. Auto bude ve finále mnohem praktičtější a použitelnější. Nakonec ale nechceme vyrábět Bugatti, bude to stále Lotus,” nastiňuje charakter chystaného vozu Russel Carr, šéfdesignér Lotusu.

Reklama

Výběr článků

Načítám