Hlavní obsah

Autu nefungovaly brzdy. Ze servisu sjelo přímo do řeky i s řidičkou za volantem

Právo, laz

Automechanik musí dodržovat určité zásady a postupy nejen pro radost úředníků. I když totiž nejde o život, jedná se o ne zrovna lacinou věc, jakou je moderní automobil. A někdy je navíc ve hře obojí. Přesvědčil se o tom ruský technik, kterému auto prostě ujelo, ale především žena, která byla uvnitř.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační foto.

Článek

Po internetu koluje video natočené palubní kamerou auta, pravděpodobně kdesi v Rusku. Jenže tentokrát neukazuje bizarnost či nehodu z provozu. Ale v prvních vteřinách běžnou rutinu. Kamera sepnula po nastartování auta, které se nachází v dílně autoopravny. Zachycuje i mechanika, který klidně telefonuje opodál.

Řidička se poté chtěla rozjet, což se jí povedlo. Ovšem nikoli už zabrzdit. Rozjeté auto nekontrolovaně skončilo až v řece o několik metrů dále a především níže. Bohužel k záznamu nemáme bližší informace, takže se můžeme jen domnívat, co bylo příčinou nehody.

Kromě jiných závad na brzdové soustavě se mohlo jednat o nedůslednost mechanika po výměně brzdových destiček. Pedál brzdy je poté nutné párkrát prošlápnout, aby se destičky znovu přiblížily kotouči. Jednou na brzdu tehdy šlápnout nestačí.

Můžeme se také dohadovat, co by při jiné závadě v takovém případě bylo záhodno. Tak třeba zkusit zařadit rychlost ještě při pomalém couvání, zkusit ruční brzdu nebo alespoň zatočit tak, aby auto nenabralo rychlost ze svahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám