Hlavní obsah

Blokuje vaše auto dobíjení elektromobilů? Nově už můžete dostat pokutu

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen v USA, kde je už o něco rozšířenější elektrický vozový park, se setkávají řidiči s novým fenoménem. Auta se spalovacím motorem stojí na místech s nabíjecími stanicemi a blokují tak možnost dobití. Teď to bude přestupek.

Foto: Tesla

Dobíjecí stanice Tesla

Článek

V USA se rozhořel boj mezi majiteli automobilů s klasickým spalovacím motorem a majiteli elektromobilů. Každá ze stran si myslí, že ta druhá strana je výrazně zvýhodněná. Dokonce to zašlo až tak daleko, že auta se spalovacím motorem záměrně blokovala nabíjecí stanice pro elektromobily.

Ovšem problém bývá i neúmyslný. Často se stane, že auto s benzínovým motorem stojí na místě nabíječky jen z důvodu omylu nebo plného parkoviště. Často se také stává, že majitel elektromobilu napojí vůz do nabíječky a nechá ho tam stát i několik dní.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Standardní nabíjení elektromobilu dnes trvá většinou v řádu hodin. (Ilustrační foto)

Všechno tohle pak blokuje stále nedostatečnou kapacitu nabíjecích stanic. A tak ve státě Colorado jako první vůbec odhlasovali novou vyhlášku, která udává neoprávněné stání v zóně pro nabíjení vozů za přestupek. Pokuta pak je 150 dolarů na místě a 32 dolarů navíc při pozdějším splacení. Dohromady tak může majitel auta zaplatit v přepočtu přes 4000 korun.

Bič i na elektromobily

Nové nařízení ale není jen proti majitelům vozidel se spalovacími motory. Ti mohou na místě pro nabíjení stát, ale ne déle než 30 minut. Pokud tuto dobu překročí, jedná se již o přestupek. Pokuty zasáhnou i samotné majitele elektrických vozidel. Ti mohou nechat auto v nabíječce jen na letištích, v hotelích nebo přes noc na veřejných nabíjecích místech, a to v rozmezí od 23:00 do 5:00.

Pokud bude elektromobil stát na vyhrazeném místě, a nebude nabíjen déle jak půl hodiny (dobíječky tuto informaci zobrazují), dostane pokutu. Po nabití bude muset majitel svůj vůz odstavit na jiné parkovací místo.

Podobné problémy jako Colorado chtějí řešit ve všech státech USA a už se na nich pracuje i v Evropě, kde je ještě větší problém s nedostatečně rozsáhlou sítí dobíjecích stanic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám