Hlavní obsah

Definice svatokrádeže? Tohle Porsche 911 bude mít motor vpředu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porsche s osmiválcem vpředu existují a jsou u zákazníků velmi úspěšná. Jenže to nikdy není devětsetjedenáctka, nýbrž Panamera a Cayenne, příp. v minulosti 928. Francouzská firma ale pracuje na V8 v přídi auta, které se stalo ikonické tím, že má motor za zadní nápravou.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Dovedete si představit Porsche 911 s osmiválcem trčícím z přední kapoty? (Ilustrační foto)

Článek

Porsche 911 je tu dnes s námi v osmé generaci. Od prvních kusů ze 60. let minulého století prošlo ohromným vývojem, ale vždycky se drželo jednoho - motoru za zadní nápravou. Francouzská firma Danton Arts Kustoms ale má na tohle jiný názor - staví z devětsetjedenáctky hot rod s osmiválcem vpředu.

Osmiválce umístěné vpředu nejsou značce Porsche cizí, ať už se budeme bavit o současných panamerách a cayennech, anebo o někdejším modelu 928. Tenhle motor ovšem není německý, je to Hemi V8, motor z produkce koncernu FCA.

Základem pro stavbu je šasi Porsche 911 generace 997 a podle fotek, které byly sdíleny na Instagramu, bude třeba ještě hodně práce, než tahle kreace poprvé vyjede na silnice. Jak by mohla vypadat, naznačuje ilustrace londýnského designérského studia Yasid Design, které s Dantonem spolupracuje.

Samozřejmě, má-li výsledek vůbec pomýšlet na silniční homologaci, bude muset mít pořádné blatníky a nějaký prostor pro značku. Ale u takovéhoto stroje asi nebude fakt, jestli s ním můžete jezdit po veřejných silnicích, příliš podstatný.

Alexander Danton, který za touto kreací stojí, není v podobných výmyslech nováček. Baví ho hot rody, takže mezi jeho pracemi najdete např. Lamborghini Espada se zcela odhaleným dvanáctiválcem, které připomíná Šíleného Maxe.

Za zmínku stojí třeba také žluté cosi, co připomíná Daihatsu Taft, ale pohání to osmiválec Rolls-Royce.

A koneckonců, chystaná modrá 997 není ani jeho první podobně upravené Porsche, jak ikazuje obrázek červeného stroje s obloukem nad sedačkami, připomínajícími ten na 911 targa gen. 930.

Co je to „hot rod”?

Duchovní předchůdce hot rodů můžeme vysledovat do 20. let, do období americké prohibice, kdy sloužily pro ujíždění policii. Termín hot rod ale vznikl později, ve 30. letech v Kalifornii. Označovala se tak auta, která byla upravena pro závodění ve vyschlých jezerech.

Velký rozmach tento druh úprav zaznamenal po druhé sv. válce. Stará auta z 20. a 30. let byla osazována tehdy moderními motory, které navíc často postrádaly jakoukoliv kapotáž. Právě takováto auta si člověk dnes pod pojmem hot rod představí nejspíš.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadá typický příklad hot rodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám