Hlavní obsah

Tohle auto je rychlejší než všechny Koenigseggy a stačí mu na to jediná míle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ford GT americké tuningové firmy překonal magickou rychlostní hranici 300 mph - 482,7 km/h při sprintu na jednu míli, a tak se stal rekordmanem své disciplíny. Zároveň ale může jezdit po veřejných silnicích.

Foto: Ford

Ford GT (Ilustrační foto)

Článek

Když se někdo zeptá na nejrychlejší auto světa, odpovědí může být několik. Absolutně nejrychlejší je Thrust SSC s hodnotou 1 228 km/h, mezi sériovými silničními auty vítězí Koenigsegg Agera RS s rychlostí 444,6 km/h. Není však tím nejrychlejším, co má registrační značky, jak ukazuje čerstvé video z Texasu.

Modrooranžový Ford GT na něm na třetí pokus překonává magickou hranici rychlosti 300 mil za hodinu, tedy 482,7 km/h, byť jen těsně - je změřen v rychlosti 300,4 mph, tedy 483,3 km/h.

Ovšem, neměl několik kilometrů k rozjezdu - tohle byla jeho rychlost při protnutí cíle sprintu na jednu míli, tedy 1,609 km. Právě v této disciplíně je novým světovým rychlostním rekordmanem.

Je tedy ve skutečnosti rychlejší než Koenigsegg Agera RS, ale podle pravidel ho porazit nemůže. Obě auta můžou na silnice, ale Agera RS je sériová, kdežto tenhle Ford GT nikoliv. Americká firma M2K Motorsports jeho 5,4l osmiválec upravila dle vlastních slov na zhruba 2500 koní; zhruba proto, že nenašla žádnou motorovou brzdu, která by dokázala tak vysoký výkon přesně změřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám