Hlavní obsah

Tesla představuje Model Y. Se slušným dojezdem a cenou vybaveného Karoqu

Právo, laz

Kalifornská automobilka Tesla si pro premiéru nového crossoveru střední velikosti připravila speciální show v americkém Los Angeles. Není divu, tohle by měl být prodejně velmi důležitý model.

Foto: Tesla

Tesla Model Y je blízce příbuzná s Modelem 3.

Článek

Tesla ve svém Modelu Y vidí pokračování trendu, který nastolila u sedanu, Modelu 3. Tedy zmenšování rozměrů i ceny. Vždyť nový elektrický kompaktní crossover vyjde na americkém trhu v základu na 39 000 dolarů, tedy asi 886 tisíc korun. Za to pořídíte Škodu Karoq v nejvyšší výbavě Scout a ještě vám pár tisíc zbyde na nějaké příplatky. Ovšem to se má týkat zatím neupřesněné základní verze Standard Range.

S letošním představením budou k dispozici tři verze. Long Range nabídne dojezd 482 kilometrů na jedno nabití, zrychlení z nuly na 97 km/h za 5,5 sekundy a maximální rychlost 209 km/h. A to za cenu 47 tisíc dolarů, v přepočtu lehce přes milion korun.

Foto: Tesla

Záď se inspiruje větším Modelem X.

Druhou variantou je Dual Motor AWD. Jak název napovídá, jde o dvoumotorovou verzi s pohonem všech kol. Obětuje 32 kilometrů dojezdu pro lepší dynamiku - na stovce je za 4,5 sekundy, s cenou od 51 tisíc dolarů, tedy přibližně 1 158 000 korun.

Vrcholem je Performance s výkonnějšími elektromotory, dojezdem 450 kilometrů a zrychlením úchvatných 3,5 sekundy, jež přijde na 60 tisíc dolarů, v přepočtu stále vzhledem k okolnostem vcelku přijatelných 1,3 milionu korun. Ovšem pro americký trh - zatím není jasné, za jakých podmínek se vůz dostane do Evropy.

Foto: Tesla

Interiéru dominuje opět displej infotainmentu.

Celkově vůz staví na zmiňovaném Modelu 3. Designově se pak inspiruje Modelem X, velkým SUV.  Uvnitř můžete mít za příplatek i sedm sedadel. Nechybí typický minimalistický design s horizontálně umístěnou obrazovkou o úhlopříčce 15 palců. Prodávat se novinka má ještě letos, a to i přes internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám