Hlavní obsah

Ženeva 2019: Jaká je Škoda Kamiq naživo? Překvapí, kde byste to nečekali

Novinky, Marek Bednář, Ženeva

Slovo „kamiq“ vyjadřuje v jazyce Inuitů situaci, kdy do sebe všechno hezky zapadá. Jestli je nejnovější produkční škodovka, která si odbývá výstavní premiéru na ženevském autosalonu, skutečně taková, jsme omrkli na vlastní oči.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Škoda Kamiq na ženevském autosalonu 2019

Článek

Kamiq je vedle Visionu iV jednou ze dvou největších novinek na stánku Škody na autosalonu v Ženevě. I když se představil už před několika dny, naživo si ho můžeme prohlédnout až nyní – a skutečně je na co se dívat.

Kontroverzní přední světla mu vážně sluší, vypadá drsňácky na to, že je jen dalším malým crossoverem. Ovšem, jen na první pohled, než si sednete dovnitř.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Představte si ho v nějaké tmavé barvě. Jen s denním svícením bude ve zpětném zrcátku vypadat opravdu přísně.

Prostornost zejména na zadních sedačkách je doslova ohromující. Měřím 184 cm, a když si sednu „za sebe“, mám spoustu místa před koleny i nad hlavou.

Pokud vás napadlo srovnání s Fabií Combi, vězte, že Kamiq je prostornější všude kromě zavazadelníku. Nutno ovšem dodat, že zadní sedák je docela nízko. Velkému člověku se tu sedí velmi příjemně, ale malý se může cítit utopený.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Tolik místa vzadu mám, když si sednu „za sebe“.

Palubní deska není nepodobná té v modelu Scala a např. ovládací panel klimatizace je stejný – a velmi povedený a uživatelský přívětivý, nutno dodat. Displej infotainmentu je velký, ale nepůsobí nijak nepatřičně.

Nacházím ale také místa, která se nepovedla a jež jsou zároveň dost důležitá. Madlo řidičových dveří je například vyrobeno z tvrdého plastu, stejně jako obložení středové konzole v místě, kde se o ně opírá řidičovo koleno. Jak rychle, příp. jestli vůbec bude tlačit, zjistím, až se s Kamiqem projedu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Palubní deska je povedená, ale místy působí lacině.

Kamiq zaujme také řadou tzv. „Simply Clever“ prvků, které už ale známe z jiných modelů škodovky. Patří k nim ochrana hrany dveří při otevírání a svítilna v zavazadelníku. Elektrické páté dveře a výklopné tažné zařízení jsou příjemnými prvky, které člověk u malých SUV jen tak nenajde.

Ovšem, tohle všechno člověk nejvíc ocení, když s Kamiqem bude jezdit, ne ho jen staticky zkoumat. Pro úplnost – Kamiq bude k mání s benzínovými motory o výkonu 115 až 150 koní a točivém momentu 200 až 250 N.m. Diesel je v nabídce jeden a dává 115 koní a 250 N.m. A pokud byste chtěli jezdit na plyn, k mání je i tříválec na CNG - 1,0 G-Tec s 90 koňmi a 145 newtonmetry.

Anketa

Líbí se vám Kamiq?
Ano, velmi
80,3 %
Ano, až na přední světla
6,1 %
Nic moc
6,1 %
Nelíbí
7,5 %
Celkem hlasovalo 66 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám