Hlavní obsah

Kamiq je konečně tu. Škoda vstupuje do populárního segmentu malých crossoverů

Právo, laz

Škoda oficiálně odhaluje Kamiq. Nový crossover segmentu B je pro mladoboleslavské něčím zcela novým. Základ hledejme v sourozencích, jako jsou Volkswagen T-Cross či Seat Arona. Výstavní premiéru si novinka odbude v Ženevě.

Škoda Kamiq odhaleníVideo: Škoda

 
Článek

Škoda se již tradičně rozhodla nový Kamiq odhalovat postupně. Nyní však už nic netají a před výstavní premiérou 5. března ukazuje Kamiq kompletní. Název je stejný jako u zcela odlišného SUV pro čínský trh. Novinka stojí na modulární platformě MQB A0. Stejně jako Škoda Scala z ní však ždíme maximum, a tak je větším vozem než koncernoví sourozenci v segmentu, Seat Arona a Volkswagen T-Cross.

Na délku má Kamiq 4241 milimetrů. Rozvor náprav 2651 milimetrů je téměř o 100 mm delší než v případě výše zmíněných. To má podle Škodovky pomoci především pasažérům na zadních sedadlech.

Foto: Škoda 3x

Škoda Kamiq staví na stejných základech jako Scala.

Foto: Škoda 5x

Nejvíce se zcela jistě bude mluvit o rozdělených předních světlometech.

Foto: Škoda

Na zádi je opět velký nápis Škoda.

V zavazadelníku nabídne 400 litrů a po sklopení zadních opěradel vznikne 1395 litrů. Pokud ještě zůstaneme při pohledu zvenčí, zaujmou především dělené přední světlomety s pásem LED diod pro denní svícení nad hlavním segmentem. Podobně, jak to před pár lety zavedl Citroën s modelem C4 Cactus.

Uvnitř se novinka velmi podobá hatchbacku Scala. Především co se palubní desky týče. I Kamiq tedy může mít digitální přístrojový štít s úhlopříčkou 10,25 palce, ve standardu však najdeme klasické budíky.

Foto: Škoda

Interiér následuje směr Scaly, včetně velkého displeje infotainmentu.

Foto: Škoda

Přední sedadla mohou mít integrovanou opěrku hlavy.

Samostatný displej s úhlopříčkou 9,2 palce je umístěný v zorném poli řidiče. Z prvků komfortní výbavy nechybí například ambientní osvětlení, čalounění materiálem Suedia připomínajícím Alcantaru, vyhřívání čelního skla, volantu i zadních sedadel.

Klidně i na CNG

Motorová paleta je shodná s modelem Scala. Základem je tedy tříválec 1.0 TSI s výkony 70 a 85 kilowattů. Slabší s pětistupňovým manuálem, silnější se šestikvaltem či sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Zážehovým vrcholem je 1.5 TSI se 110 kilowatty opět s manuálem či dvouspojkou. Můžete mít i diesel 1.6 TDI s 85 kilowatty, ale i plynový 1.0 G-Tec s výkonem 66 kW, šestistupňovým manuálem a s nádržemi na 14,2 litru CNG.

Co se týče podvozku, stejně jako u Scaly půjde připlatit za sportovní verzi s odlišnými tlumiči a o 10 milimetrů nižší světlou výškou. Mezi takzvané „Simply Clever“ prvky můžeme zařadit například vyjížděcí plastové lišty u hran dveří či silikonovou nálevku do ostřikovačů, kterou rovněž známe ze Scaly.

K výstavní premiéře dojde 5. března na ženevském autosalonu. První ceny bychom se měli dozvědět v květnu, načež dojde k zahájení předprodeje.

Anketa

Líbí se vám Škoda Kamiq?
Ano
79,3 %
Ne
20,7 %
Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám