Hlavní obsah

V Číně zavedli šikmé parkování, ale jinak, než si myslíte

– Čchung-čching, Čína

Čínské město Čchung-čching se může pochlubit prvním diagonálním parkováním svého druhu v zemi. Není to ale parkování, jaké vídáme na ulicích českých měst, naopak využívá speciálních plošin. Budí ovšem otázky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V čínském Čchung-čchingu otevřeli první diagonální parkovací garážVideo: Reuters

 
Článek

Automatický parkovací systém, zprovozněný v jedné z garáží v Čchung-čchingu, podle agentury Reuters zvedl kapacitu z 24 vozidel na čtyřicet. Právě tolik platforem bylo na ploše parkoviště nainstalováno; každé auto dostane jednu.

Řidič na platformu najede a pomocí čipové karty ji odešle „zaparkovat”. Běda ale, kdyby nechal v držáku nápojů kávu - platforma totiž zvedne příď auta do výšky. Právě díky tomu lze na určený prostor namačkat více aut - parkují částečně pod sebou.

„Náš výrobek potřebuje výšku stropu jen 2,8 metru, což je výrazně méně než 4,2m minimální výška potřebná u jiných chytrých parkovišť,” uvedl Li Bin, šéf firmy Chongqing Shengjiegao Technology, která plošiny dodala.

Další výhoda je, že řidiči nemusejí couvat - na plošinu najedou popředu a vyjedou z ní na druhou stranu, pořád dopředu. Ovšem musíme se ptát, nakolik je např. pro provozní náplně ve vozidle bezpečný takto velký náklon.

A otázek se nabízí víc - všimněte si, jak je hala vysoká. Přesnou výšku stropu samozřejmě neznáme, ale jako první by nás napadlo vestavět tu ještě jedno patro, čímž by se kapacita zvýšila přinejmenším stejně a bez obav o provozní kapaliny vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám