Hlavní obsah

BMW dovedlo individualizaci do absurdna: Řada 8 má v interiéru vesmírné materiály

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trocha vesmírné atmosféry dělá z BMW osmičkové řady ještě přitažlivější auto, než tomu bylo doposud. U speciálního oddělení si pomohli i 3D tiskem.

Foto: BMW 4x

Vesmírný materiál najdete především na středové konzoli

Článek

Individualizační program je důležitým kasovním trhákem každé exkluzivní či prémiové automobilky. Oddělené středisko BMW Individual Manufaktur už více než 25 let v Garchingu nedaleko Mnichova vytváří specifické prvky výbavy na přání zákazníků s netradičními povrchy či barvami. A čas od času tu připraví i velmi speciální verzi celého auta.

Jen pár týdnů po úplné premiéře BMW řady 8 už se o líbivé kupé v Garchingu patřičně postarali. Vznikla tak edice Night Sky pro model M850i xDrive. Svůj název nemá jen tak. Premiéru si Bavoři naplánovali na americkou noc ze 3. na 4. ledna, kdy Země krátce protla oběžnou dráhu asteroidů pojmenovanou 2003 EH.

Středová konzole imituje hvězdnou oblohu

Během této doby úlomky asteroidů vstoupily do atmosférického obalu Země a následně shořely. Ve vzácných případech mohly menší částečky proniknout ochranným štítem naší planety a dopadnout na zem v podobě meteoritů. A některé z podobných mimozemských fragmentů se nacházejí v interiéru osmičky.

Meteoritický kámen zdobí kompletní obložení středové konzoly, tlačítko pro start a zhasnutí motoru, volič osmistupňové převodovky a dotykový ovladač infotainmentu. Vesmírným materiálem jsou vykládány také prahové lišty, které navíc zdobí osvětlené logo.

Specialitou je i temný lak a modré doplňky exteriéru

Křivky na zpětných zrcátkách jsou inspirovány strukturou meteoritů

Další prvky, zejména na exteriéru, tedy zpětných zrcátkách či krytech bočních výdechů, jsou rovněž inspirovány vesmírem. Odvozeny jsou od struktur, které se v přirozeném stavu objevují pouze u mimozemských objektů. Jako například v případě Widmanstättenova vzoru, jenž bývá často k vidění uvnitř meteoritů. Striktně geometrická struktura s přímými linkami vypadá jako ledové krystaly. Tyto prvky jsou navíc vytištěné ve 3D tiskárně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám