Hlavní obsah

Celá kabina auta může být ovládacím panelem, plánuje finská firma

Společnost Canatu vyvinula speciální materiál Carbon nanoBud, který funguje jako dotykový displej, ale můžete ho libovolně ohýbat, tvarovat a natahovat. Centrální obrazovka infotainmentu s touto technologií už získala ocenění.

Dotykové ovládací panely Canatu na dveříchVideo: Canatu

 
Článek

Jednou z cest, jak dosáhnout mnohem větší interaktivity interiéru auta, jsou podle firmy Canatu 3D dotykové displeje. Ovšem nikoliv jako 3D v kině – tyto displeje mají být skutečně zprohýbané, a to díky onomu speciálnímu materiálu.

Je nazvaný Carbon nanoBud a je to v podstatě fólie, která funguje jako dotykový ovládací panel. Dá se natáhnout až na 200 % své původní délky nebo ohýbat s poloměrem ohybu do jednoho milimetru.

Jak konkrétně je možné něco takového použít? Představte si třeba dotykový panel k ovládání sedačky, který není vidět, dokud k němu nepřiblížíte ruku. Nebo ovládání hlasitosti rádia posunem prstu po hraně, která reaguje na dotyk, ale je to fyzická hrana, takže ji mnohem snáze trefíte, než „virtuální tlačítka“, která se v současnosti snad až nadužívají.

3D dotykový displej, vyvinutý ve spolupráci Continentalu a CanatuVideo: Continental

Právě takový systém na displeji vyvinutém ve spolupráci s gigantem Continental získal ocenění na letošním veletrhu CES v Las Vegas. Kromě „dotykových hran“ byl vybaven také haptickou odezvou dotyku. Ta sama o sobě není nová, nabízí ji už auta, která si dnes můžete koupit, ovšem, samozřejmě, na plochém displeji. [celá zpráva]

Canatu spolupracuje také se subdodavatelskými firmami jako Denso nebo Faurecia. A pracuje na potažení svých ovládacích panelů kůží nebo textilem, což otevře další možnosti, jak schovat ovládací prvky auta, když zatím nejsou potřeba.

Reklama

Výběr článků

Načítám