Hlavní obsah

Jen necelá třetina řidičů dobře vidí na cestu, ukázal průzkum

V Česku je přes šest milionů aktivních řidičů, ovšem jen 28 % z nich má dobrý zrak anebo správné brýle, zní závěry projektu Slepí vrazi. Jen zhruba každý třetí řidič byl v posledním roce na kontrole zraku.

Foto: Profimedia.cz

Jen 28 % řidičů má dobrý zrak nebo správnou korekci zraku, ukázal průzkum. (Ilustrační foto)

Článek

Podobně jako v loňském roce, i letos projekt Autoklubu ČR a BESIPu s názvem „Slepí vrazi” zkoumal, jak jsou na tom čeští a slovenští řidiči s viděním. A výsledky jsou tristní. [celá zpráva]

Projekt probíhal od května 2017 do října 2018 na dvaačtyřiceti místech v České republice a na Slovensku. Zúčastnilo se ho, tedy zrak si nechalo změřit celkem 4 298 lidí, ne všichni ovšem byli řidiči, 53 % z nich se pak domnívalo, že má oči v pořádku. V posledním roce na kontrole zraku nebylo 68 % řidičů.

Ovšem pouze 28 % řidičů má zrak skutečně v pořádku, anebo má správnou korekci zraku, tedy správné brýle či kontaktní čočky. Šestačtyřicet procent se korekcí zraku buď nezabývá, anebo má korekci špatnou.

Rozeznáte chodce na 100 metrů? Zamiřte co nejdříve k očaři

Správné vidění je označováno za takový stav, kdy řidič za denního světla rozpozná chodce na vzdálenost 200 metrů. Řidič s oční vadou se silou -0,75 dioptrie, tedy relativně slabou krátkozrakostí, chodce zaregistruje na 100 metrů. Vada -2 dioptrie už znamená rozpoznání chodce na pouhých 20 metrů.

Za zhoršenou ostrost vidění považují oční odborníci ostrost pod 70 % a řidiči, kteří mají ostrost vidění pod 50 %, by neměli za volant bez korekce sedat vůbec. Tisková zpráva hovoří o odhadu, že takových řidičů je v Česku až 8 procent, tedy až půl milionu lidí.

Jak tento stav zlepšit? Jednoduše - pokud jste nebyli v posledním roce u optika, objednejte se a nechte si přeměřit zrak, a to i pokud máte dojem, že vidíte dobře. Zhoršený zrak totiž nebolí, nepřipomene se sám, jako třeba zub. Není co ztratit - na základě měření vám doktor či optometrista řidičák nemůže vzít.

V plánu jsou povinné kontroly při výměně řidičáku

V současnosti docházejí na povinné oční kontroly pouze řidiči-profesionálové. Všem ostatním je změřen zrak, když si dělají řidičák, a pak až v pětašedesáti. Ovšem chystá se změna - kontrola zraku má být povinná alespoň při výměně řidičského průkazu.

„Jsem rád, že jsme se s ministrem dopravy Danem Ťokem shodli na prospěšnosti tohoto návrhu. (...) Opatření včleníme do novely zákona o silničním provozu, kterou předkládá vláda. (...) Nechceme zatěžovat ani lékaře, ani pacienty zbytečnou byrokracií, ale jde o prevenci dopravních nehod,” okomentoval situaci poslanec a předkladatel novely Jan Birke.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám