Hlavní obsah

Americký startup vyvíjí autonomní řízení pro parkoviště

Vystoupíte u vchodu do nákupního domu a necháte auto, aby zcela samo našlo parkovací místo a zajelo do něj - takovou budoucnost plánuje startup Steer. Zkušební provoz běží na letišti v Baltimoru a v nových autech se má systém objevit v roce 2021.

Foto: Steer 2x

Výzkumný Ford Fusion startupu Steer

Článek

Možná své auto parkujete vždy daleko od všech ostatních, aby vám někdo méně pozorný neodřel lak. Možná ale chcete zaparkovat co nejblíž vchodu, abyste to neměli daleko - a právě vás může nadchnout systém, vyvíjený americkou firmou Steer.

Jeho princip je ten, že ve chvíli, kdy přijedete na parkoviště např. u obchoďáku, vystoupíte u vchodu do budovy a vůz zcela sám zaparkuje. Až budete odcházet, pomocí aplikace v telefonu si auto přivoláte na stejné místo, kde jste vystupovali.

Je to nejen pohodlné, ale také nemusíte táhnout tašky s nákupem příliš daleko. Nebo, vezete-li si je k autu v nákupním vozíku, pak ten vozík vracet. „Co nabízíme, je pohodlí, a pohodlí je návykové,” říká Anuja Sonalkerová, šéfka a zakladatelka firmy.

V nových autech od roku 2021

Vývoj není zcela na začátku, firma už nyní vede pilotní provoz na jednom z parkovišť baltimorského mezinárodního letiště. A má uzavřeny smlouvy se dvěma automobilkami a jedním velkým subdodavatelem na zástavbu svého systému do aut od modelového roku 2021. Má být možno software i hardware zapracovat i zpětně do starších aut, a to od modelového roku 2012.

Foto: Steer

Výzkumný Ford Fusion startupu Steer

Systém vyžaduje i jistou spolupráci ze strany provozovatelů parkovišť. Je třeba, aby své parkoviště zmapovali pomocí vývojářské sady přímo pro Steer. Pak si ale můžou nastavit, kde budou lidi vystupovat a jak a kde budou vozy autonomně parkovat.

Pro majitele parkovišť také může být v budoucnu výhodné vyhradit tomuto systému část plochy. Protože z auta nebude nikdo vystupovat, není nutný prostor na otevření dveří, takže vozy můžou být zaparkovány těsně u sebe. Dle amerických norem, které vyžadují šířku parkovacího místa 2,7 metru, by se mohlo na stávající plochu parkoviště vejít až o 20 % více aut.

Platba měsíčně, i když hardware budete mít v autě

Podle analýzy firmy Inrix řidiči v USA stráví průměrně 17 hodin ročně hledáním parkovacího místa, což je stojí v průměru 345 dolarů (cca 7 800 korun). Extrémem je v tomto případě New York, kde jsou tato čísla 107 hodin, resp. 2 243 dolarů (cca 51 tisíc korun).

Steer počítá s tím, že lidé budou ochotni část těchto peněz zaplatit, aby ušetřili vlastní čas. Autonomní parkování má být nabízeno ve formě služby s platbou měsíčním paušálem, ovšem zatím nejsou známé ceny ani možnosti ukončení využívání systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám