Hlavní obsah

Fiat prodá slavnou divizi Magneti Marelli do Japonska

Novinky, fra

Také si určitě pamatujete staré Formule 1, kde se nejen na vozech Ferrari skvěla velká reklama na Magneti Marelli. Na firmu, která se proslavila jsko jeden z největších výrobců automobilových komponent. Teď ji Fiat prodává.

Foto: Fiat Chrysler Automobile

Výrobní program Magneti Marelli je opravdu široký

Článek

Fiat a Magneti Marelli, to bylo nerozlučné přátelství. Tedy vlastně Magneti Marelli a Itálie, protože tahle značka dodávala asi všem italským automobilkám komponenty jako zapalování, vstřikování apod., a bylo jedno, jestli patřily pod křídla Fiatu, nebo ne.

O tom, že je Magneti Marelli na prodej, se mluvilo už dávno. Například o značku projevil zájem korejský gigant Samsung, který je u nás znám hlavně kvůli elektronice, ale je to také výrobce automobilů [celá zpráva]. Italská firma na automobilové součástky je velmi rozsáhlá a má dokonce závod v Jihlavě, kde působí divize Automotive Lighting, produkující automobilová světla pro ohromné spektrum značek.

Sergio Marchione, který nedávno zemřel na pooperační komplikace, už ze svého postu generálního ředitele koncernu Fiat-Chrysler nestačil transakci dokončit. Každopádně mimo Samsungu mělo o Magneti Marelli zájem i několik dalších subjektů a vyhrál japonský kolos Calsonic Kansei, který za italskou firmu zaplatí přibližně 160 miliard korun.

Vybrána byla tato firma i proto, že nechce vykořenit značku ze svých pozic. Naopak. Chce s ní fúzovat a zvýšit její atraktivitu velkými investicemi, postavenými na základě dlouholeté spolupráce s Fiatem. A to asi rozhodlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám