Hlavní obsah

Auta na solární pohon budou závodit jihoamerickou pouští

Osm dnů budou piloti sedět ve stísněných a nepohodlných kokpitech bez klimatizace či rádia, aby zdolali 2600 km dlouhou trasu dřív než deset dalších konkurenčních týmů. Nepoužijí k tomu ani kapku benzínu, a dokonce se budou vyhýbat i zásuvkám - elektřinu budou získávat ze slunce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mezinárodní týmy se připravují na závod aut na solární pohon přes chilskou poušť AtacamaVideo: Reuters

 
Článek

Závod Carrera Solar Atacama vezme solární elektromobily jedenácti týmů ze Santiaga de Chile do přístavního města Arica. Trasa vede přes poušť Atacama, nejsušší poušť na světě.

„Můžeme říct s jistotou, že tahle trasa je nejnáročnějším utkáním solárních aut na světě,“ nešetří silnými slovy Leandro Valencia, člen vedení neziskovky La Ruta Solar, která v Chile podporuje techniku na solární pohon.

Jediný evropský tým přijel z Belgie. Patří ke světové špičce

K účastníkům patří také tým z Belgie, který je v současnosti v závodech aut na solární pohon světově třetí nejlepší. Jejich vůz je bílou aerodynamickou plackou s jedinou boulí nad solárními panely – to aby měl řidič kde sedět.

„Nikdy nesoutěžili v takhle extrémních podmínkách. To pro ně bude největší výzva ve srovnání s chilskými týmy, které jsou obeznámeny s terénem, vedrem či se zářením,“ komentuje první účast Belgičanů Daniel Gomez, uruguayský rozhodčí závodu.

Trasa závodu vede až do nadmořské výšky 3400 metrů. Jen čtyři z jedenácti týmů mají auta čistě na solární pohon; ten zbytek může své vozy pohánět i lidskou silou, tedy šlapátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám