Hlavní obsah

Škoda Superb dostala od Brita 567 koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když přijdete do showroomu a budete chtít co nejsilnější superb, dostanete 280k přeplňovaný čtyřválec. Britský majitel stříbrného kousku v nejvyšší výbavě Laurin & Klement ale chtěl víc. Skončil s dvojnásobným výkonem a zrychlením na stovku srovnatelným s nejlepšími supersporty.

Foto: Škoda

Škoda Superb Sportline (Ilustrační foto)

Článek

Stříbrný superb, který si můžete prohlédnout ve videu, vypadá na první pohled jako obyčejná velká škodovka, které někdo namontoval jiná kola. Pokud zrovna běží, uslyšíte i upravený výfuk. Až když přijdete blíž, a pokud tématu rozumíte, všimnete si obutých semislickových pneumatik a velkých brzd. Hodí se obojí - tohle auto má 560 imperiálních koní, tedy 567 „našich” metrických koní.

Majitel Michael - celé jméno a ani podoba nejsou z videa zřetelné - do svého superbu investoval celkem zhruba 30 tisíc liber (877 tisíc korun) navíc k pořizovací ceně. Původně přitom chtěl vůz upravit jen zlehka.

Pak si ale řekl, že když už se do toho pustil, chce mít opravdu rychlé auto. Koupil nový motor - je to ten stejný dvoulitr s interním označením EA888, který se montuje i do Audi S3 nebo Volkswagenu Golf R, jen s jiným naladěním výkonu - a namontoval do něj kované vnitřnosti, tedy písty, ojnice a klikovou hřídel.

Spolu s větším turbodmychadlem, nabízejícím větší plnicí tlak, upraveným mapováním řídicí jednotky, kompletně novým výfukem a spoustou dalších „detailů”, jako jsou lepší svíčky či výkonnější vstřikovače paliva, se dostal až na zmíněných 567 koní.

S takovýmto výkonem zrychlí tenhle splašený superb na 60 mph (97 km/h) podle videa za 2,9 vteřiny, což je hodnota, se kterou se může měřit s těmi nejlepšími supersporty světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám