Hlavní obsah

Donald Trump už má novou limuzínu, přijel v ní na valné shromáždění OSN

Nová Trumpova prezidentská limuzína se ukázala v New Yorku. Jako obvykle, limuzíny jsou dvě - s velmi tlustým pancéřováním a neprůstřelnými okny. Mají prý i vlastní letadlo, které je přepravuje za prezidentem po celém světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Donald Trump ve své nové prezidentské limuzíněVideo: AP

 
Článek

Když se Donald Trump chopil úřadu amerického prezidenta, dostal k němu také pancéřované limuzíny, přezdívané „The Beast”, tedy česky „Bestie”. Byla to auta z roku 2009, která používal i bývalý prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Nové vozy přímo pro Trumpa ještě nebyly hotové. Nyní už ale hotové jsou - a také se na ně můžeme podívat, protože v jedné z nich přijel na valné shromáždění OSN v New Yorku.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Nová limuzína amerického prezidenta Donalda Trumpa

Limuzíny jsou v konvoji vždy dvě, aby nebylo na první pohled jasné, v kterém vozidle v řadě sedí ta nejdůležitější osoba - a také pro případ, kdyby se jeden vůz porouchal. Přezdívku „Bestie” mají pořád stejnou, ale design je zbrusu nový - na přídi a zádi čerpá ze současného Cadillacu CT6.

Koncern GM, pod který automobilka Cadillac patří, nezveřejnil o nové Bestii žádné detailní informace - z pochopitelných důvodů jsou utajované. Dosavadní generace však měla 13 cm tlustá okna odolná proti průrazným střelám, 20 cm tlusté pancéřované dveře a ocelový plát vespod, který chránil posádku proti bombám v silnici.

Pneumatiky byly vyztužené kevlarem a i při jejich poškození byl vůz schopen jízdy. A interiér byl dokonale utěsněn, aby byl odolný vůči chemickým a biologickým útokům, a na palubě byla zásoba kyslíku a údajně i krve stejné skupiny, jakou má prezident.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Nová limuzína amerického prezidenta Donalda Trumpa

Můžeme odhadovat, že nová Bestie bude vybavena přinejmenším stejně. Co víme, je, že není upraveným produkčním vozem - je postavena na rámu pick-up trucku a jen její vnější vzhled připomíná zmíněný Cadillac CT6.

Podle webu Autoblog má Bestie dieselový motor ze dvou důvodů. Nafta je jednak méně nebezpečná při přestřelce, a jednak je vůz extrémně těžký. Jak moc, není známo, ale váha dosavadní limuzíny byla odhadována na 6,4-9,1 tuny.

Dvojice nových aut má prý i vlastní nákladní letadlo. Vozy jím cestují s prezidentem po celém světě.

Foto: Mike Segar, Reuters

Nová limuzína amerického prezidenta Donalda Trumpa

Po většinu 20. století dodávala limuzíny americkému prezidentovi značka Lincoln, která patří do koncernu Ford. Od 80. let však prezident jezdí v cadillacích. Současný kontrakt trvá od roku 2014, kdy ho vyhrál opět koncern GM; Ford se tehdy výběrového řízení neúčastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám