Hlavní obsah

Slavné Petersenovo automuzeum ukázalo svůj tajný depozitář

Filmová auta, prezidentské limuzíny, lowridery, první americká předokolka, ale také formule 1 a zástupy silničních i závodních porsche - tohle všechno na jednom místě jen tak nepotkáte. Petersenovo automobilové muzeum v americkém Los Angeles vystavuje stovky podobných aut, nově otevřelo i svůj tajný depozitář.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Depozitář Petersenova automobilového muzeaVideo: AP

 
Článek

Petersenovo automobilové muzeum je jednou z nejznámějších institucí svého druhu na světě. Několik stovek aut na jeho „běžné” výstavní ploše ovšem není všechno, co může ukázat. Mnoho dalších modelů se ukrývá v podzemním depozitáři přezdívaném „The Vault”, tedy česky „trezor”.

Nově se do něj mohou v rámci prohlídky podívat i návštěvníci - spatří v něm zhruba 120 let historie vývoje automobilů. Jeden z nejstarších kusů pochází z roku 1902. Je jím vůz značky Prunel, francouzské automobilky, která fungovala jen v letech 1900-1902.

„Stejně jako každé jiné muzeum nemáme šanci vystavit všechno. Vlastníme více než 300 aut a další víc než stovku máme zapůjčenou,” uvedl pro agenturu AP Leslie Kendall, kurátor muzea.

Filmová auta, prezidentské limuzíny, lowridery...

Kromě zmíněného prunelu je tu i cadillac z roku 1903, Rolls-Royce Phantom I z roku 1925 nebo Cord L-29 z roku 1931, první americké auto s pohonem přední nápravy. A také lincoln, kterým jezdili američtí prezidenti Roosevelt a Truman, Eisenhowerův Chevrolet Imperial Parade Phaeton a vozy z konce 60. let, kterými jezdili Nixon a Ford.

Máte raději filmová auta? Pak vás možná zaujme brouk Herbie nebo po zuby ozbrojený zelený jaguar, kterým jezdil Zao, padouch v bondovce Dnes neumírej.

Reklama

Výběr článků

Načítám