Hlavní obsah

Tesla Model S má najeto už skoro 700 000 km

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moc pěkných informací o značce Tesla poslední dobou nebylo. Až teď. Existují stránky, kde majitelé vozidel této značky porovnávají svůj kilometrový nájezd. Ojetina s největšími natočenými kilometry už urazila 675 923 km.

Foto: Tesla

Tesla Model S

Článek

Je téměř neuvěřitelné, že něco takového mohl vůz absolvovat. Jenže tabulka ukazuje, že ono to vlastně není tak neobvyklého. Modelů S je tam opravdu hodně a nahoru se šplhá i model X. Třeba ten nejojetější má dnes najeto přes 531 000 km.

Jak je možné, že auta vydrží tolik kilometrů, když se dost hovoří o jejich ne zrovna dobré kvalitě výroby? Ono je to tím, že nemají spalovací motory, kde je hromada pohyblivých dílů. Auto nemá vibrace, což je základ k mnoha problémům. Není tu nic, co by se nedalo jednoduše opravit, nejsou tu chladicí ani mazací kapaliny. Navíc je tu třeba mnohem menší spotřeba brzdových destiček, protože auto přesouvá kinetickou energii rekuperací do akumulátorů, čímž brzdí.

Takže auta jsou méně opotřebená, mají lepší stav a v servisu většinou dělají úkony jednoduché, jako je kontrola zavěšení, přezutí pneumatik, seřízení světel a výměna stěračů.

Určitě se ptáte, jak je to s akumulátory. Právě na příkladu těchto hodně ojetých automobilů je vidět, že kapacita není problém. Už dříve jeden majitel naměřil, že při 300 000 najetých kilometrech má kapacitu akumulátorů sníženou o 12,6 %. Majitelé si také všimli, že prvních devět měsíců sice kapcita míně klesá, ale pak se ustálí a dlouhodobě zůstává stejná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám