Hlavní obsah

Tatra má unikátní hasičský speciál Tigon

Novinky, maž

Kopřivnická Tatra poprvé ukázala hasičský speciál Tigon, který se může nasadit pro boj s ohněm i ve ztížených podmínkách a v náročném terénu. Jedná se o společný projekt Tatry, Volva a výrobce nástaveb Rosenbauer.

Foto: Tatra

Tatra Tigon

Článek

Tigon je postavený na čtyřnápravovém podvozku Tigon 8x8. Jeho rozměry budí respekt: na délku 12 285 mm, šířka činí skoro tři metry (2 900 mm) a výška 3,7 metru. Obrovská kola mají rozměr 24 palců. Tatra je schopna hasičům dodat Tigon také s pěti nápravami.

O pohon vozu s hmotností 42 tun se stará šestiválcový motor od Volva. Motor o zdvihovém objemu 16,1 litru poskytuje maximální výkon 515 kW/700 k. O přenos síly na kola všech čtyř náprav (a tedy osm kol) se stará plně automatická převodovka Allison 4800.

Nádrž pojme 9000 litrů vody

Nástavbu uloženou na pomocném rámu podvozku vyrobila firma Rosenbauer. Je z hliníku, ploché dílce jsou mimochodem řezané laserem. Obě dvě hlavní nádrže na vodu (9000 litrů) i technickou pěnu (3500 l) jsou vyrobeny z polypropylenu.  Zajímavé je, že převážet mohou i pitnou vodu.  Hasební systém obsahuje čerpadlo Rosenbauer N80 s pracovním tlakem 10 bar a kapacitou až 8000 l/m.

Tatra pro potřeby hasičů dodává zhruba patnáct procent své produkce. Ročně kopřivnická automobilka vyrobí kolem 1400 vozidel, až osmdesát procent se exportuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám