Hlavní obsah

Můj první Goodwood: Ten pravý sraz milovníků vůně spáleného benzínu

Novinky, Marek Bednář

Festival rychlosti v Goodwoodu je ohromujícím srazem aut, která jste nikdy v životě neviděli. A jinde pravděpodobně neuvidíte. Jen tak si tu stojí nejcennější auta světa vedle formulí 1 a historických závoďáků. To vše na pozadí 1,86 km dlouhého závodu do vrchu, který ti nejlepší jezdí hluboko pod 50 vteřin.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Článek

Jdete si tak mezi stany, a najednou davem projíždí formule. A hned vedle ní závodní Mercedes CLK GTR. Za rohem stojí upravená Mazda RX-7, jejíž zvuk je tak hlasitý, že potřebujete špunty do uší, i když hlasitá auta milujete. Ráj na zemi? Tak trochu – Festival rychlosti v Goodwoodu.

Tuto slavnost pořádá Charles Gordon-Lennox, XI. velkovévoda z Richmondu, na své „zahradě” – v 4900hektarovém rozlehlém panství u Goodwoodského domu, jehož historie sahá do počátku 17. století. První ročník proběhl před 25 lety, v roce 1993. [celá zpráva]

Foto: Porsche

Charles Gordon-Lennox, XI. velkovévoda z Richmondu, na Festivalu rychlosti v Goodwoodu 2018

Během pětadvaceti let se z Festivalu rychlosti stala ohromná událost, která láká nejen fanoušky aut, ale i automobilky, aby tam ve světových premiérách předvedly své nejnovější modely anebo pustily na závodní trať maskované prototypy.

Ano, na závodní trať – ústředním motivem festivalu je závod do vrchu, konaný na 1,86 km dlouhé trati. Ukazují se v něm veteráni, světové unikáty, závoďáky i zcela sériová sportovní auta. A ti nejrychlejší „kopec“ zajíždějí hluboko pod padesát vteřin, jako například letos Volkswagen I.D. R. [celá zpráva]

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Aut, která stěží uvidíte kdekoli jinde, jsou tu houfy

Tušil jsem, že to bude velkolepé, ale co přesně čekat, jsem nevěděl. Zkazky od kolegů, kteří v Goodwoodu už byli, hovořily o autech, která nikde jinde na světě neuvidím. Měly pravdu. Vozy jako Pagani Huayra, McLaren Senna, Porsche 918 Spyder či LaFerrari Aperta člověk občas potká, pokud tomu jde aspoň trochu naproti – třeba návštěvou Monaka.

Jenže tady jsou kromě těchto skvostů hlavně historická, někdy i víc než sto let stará závodní auta, která člověka fascinují nejvíce.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

A nejen ona, ale také to, co se děje těsně kolem nich. Není výjimkou potkat bělovlasého dědečka v bílé kombinéze připomínající oděv závodníků v dobách dávno minulých, kterak před svou jízdou do vrchu seřizuje techniku starší, než je on sám. Techniku, ze které na vás při otevření kapoty vykoukne naleštěné mosazné potrubí; něco, co dnes stěží uvidíte u zakázkově vyráběných aut za desítky miliónů, natož v jakékoli sériové produkci.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Popojděte o pár desítek metrů dál a místo historie motorsportu vás uvítá jeho budoucnost – elektrické závodní placky, které místo člověka vede po trati počítač. Co je zajímavější, nechám na vás.

Pokud vás nepřesvědčí ani jedno, stačí se během těch desítek metrů zastavit a rozhlédnout. Líbí se vám Jaguar D-Type či E-Type Lightweight? Druhá ulička vlevo. Zajímá vás Ferrari 250 GTO? To stojí jen o pár míst vedle.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Není nouze o jakkoli staré monoposty od Alfy Romeo 8C až po jedny z nejnovějších formulí 1. Legendární Porsche 917K stojí jen kousek vedle neméně slavné 935/78 „Moby Dick”. Na druhé straně stejného stanu zase odpočívá 911 GT1.

Nevím, co dřív sledovat, kam se dřív vydat, a během prvního dopoledne jsem spotřeboval plně nabitou baterii fotoaparátu. Snímků jsou stovky, a to fotím jen ta auta, která mi přijdou něčím zajímavá.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Po trati závodu do vrchu jezdí kdeco. Ne každý ale na čas

Tohle všechno je však spíš pozadím pro hlavní událost festivalu – již zmíněný závod do vrchu. Účastní se ho snad všechny stroje, které potkávám v paddocku; samozřejmě postupně, po blocích podle jednotlivých tříd, kterých je několik desítek.

Ferrari FXX K Evo tak nejede vedle formule 1 z 50. let, nýbrž mezi „svými”, tedy moderními hypersporty. Historické stroje zase jezdí pospolu. Rychlost jedněch a druhých je samozřejmě nesrovnatelná.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Velmi podobně nesrovnatelná je také bezpečnost. Dnešní závodní auta, a ta silniční koneckonců také, jsou stavěna tak, aby posádku při nehodě za každých okolností co nejlépe ochránila. Před sto lety byl bezpečnostním prvkem volant, pomocí kterého se měl řidič udržet na silnici. Toť vše.

Po trati jezdí obrovská řada různých strojů – motorky, formule staré i nové, „placky” z okruhových i vytrvalostních závodů, sem tam auto pro rallye a každou chvíli zbrusu nový supersport, který sem automobilka přijela ukázat světu. Mimo mnoha dalšího.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Ne všechna vozidla ale závodí. Motorky a formule na čas nejezdí z důvodu bezpečnosti; vážných nehod naštěstí za čtvrtstoletí konání festivalu byla jen hrstka. Mimochodem, ani letos nehody nechybí, ale nedošlo u nich ke zranění lidí. [celá zpráva]

Porsche tu opět slaví sedmdesátiny. Projel jsem se díky tomu v autě svých snů

Jedním ze zlatých hřebů měla být jízda Porsche 919 Hybrid Evo, které mohlo pomýšlet na absolutní rekord trati. Nedávno získalo rekord na okruhu Spa-Francorchamps, kde bylo rychlejší než moderní formule 1, a pak zesměšnilo rekord Severní smyčky Nürburgringu. [celá zpráva]

Foto: Porsche

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Automobilka Porsche však od pokusu ustoupila a soustředila se na oslavy svého 70. výročí. U té příležitosti jednak vztyčila skulpturu před sídlem velkovévody a jednak, a to hlavně, posadila pár novinářů do svých ikonických aut.

Jedním z nich bylo i Porsche Carrera GT a los padl na mě. Zprvu jsem nevěřil, že by se na mě mohlo usmát takové štěstí, ale když jsem dostal klíčky, bylo jasno – budu řídit auto svých snů. Zážitek to byl naprosto úchvatný. [celá zpráva]

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

To nejlepší přišlo, když návštěvníci odjeli

Dvoudenní expedici na Festival rychlosti Porsche završilo grilováním v sobotu večer, když už všichni návštěvníci a většina majitelů aut odjela do svých domovů či hotelů. Hektický sraz, závod a autosalon v jednom rázem zpomalil, uklidnil se, ztichl.

Dříve řvoucí auta odpočívají, některá pod plachtou, jiná bez ní, čekají na zítřek, kdy budou mít opět možnost pořádně se projet na trati. Jsem si jistý, že se na to těší.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

Mám rád tyhle momenty klidu na podobných akcích, kdy si můžu auta prohlédnout bez obav, že někomu vstoupím do záběru, a udělat pár fotek bez rizika, že někdo vstoupí do záběru mně. A kdy se můžu na všechno podívat bez obav, že mi něco jiného uteče.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Festival rychlosti v Goodwoodu 2018

V tu chvíli jsem si uvědomil, čím Goodwood skutečně je – srazem nadšenců do motorismu, fanoušků rychlých kol, milovníků vůně spáleného benzínu. Není přehlídkou peněz ani reklamou na cokoli, je to sraz aut. Nejlepší sraz aut na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám