Hlavní obsah

Toyota si staví malý Nürburgring. Bude součástí obřího testovacího komplexu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota se pouští do stavby nového komplexu pro vývoj a testování svých aut. Jedna z tratí v něm má být zmenšeným Nürburgringem. V komplexu najde práci více než tři tisíce lidí a dokončen má být v roce 2023.

Foto: Profimedia.cz

Skutečná Severní smyčka Nürburgringu (na snímku) je oblíbená u spousty fanoušků motorsportu.

Článek

Nürburgring je mezi fanoušky aut ikona - je to nejznámější a dost pravděpodobně také nejnebezpečnější závodní okruh na světě. Na tzv. Severní smyčce, německy Nordschleife, testuje při vývoji svá sportovní auta snad každý výrobce na světě.

Toyota však nyní plánuje postavit si kousek Nordschleife v Japonsku. Ve své domácí prefektuře Aiči plánuje proinvestovat 300 miliard jenů (58,3 miliardy korun) na stavbu testovacího komplexu. Ten má mít rozlohu 650 hektarů a jeho součástí má být celkem 11 tratí. Uvedl to web Nikkei Asian Review.

Jednou z těchto tratí má být i zmenšenina slavné Severní smyčky Nürburgringu. Přesněji, „bude zčásti modelována podle známého závodního okruhu Nürburgring v Německu”, píše zmíněný web. Tato trať bude mít délku 5,3 km a bude zkoušet stabilitu řízení, brzd a ostatních funkcí vozu za náročných podmínek.

Testovací komplex v prefektuře Aiči bude zčásti otevřen už příští rok a hotový má být do roku 2023. Po dokončení tu bude pracovat 3 200-3 300 lidí včetně inženýrů vývoje. Od roku 1984 je to první prostor k testování aut, který Toyota otvírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám