Hlavní obsah

Koncept od Giugiara bude mít posuvné přední sklo

Novinky, fra

Giorgetto Giugiaro a jeho syn Fabrizio přijedou do Ženevy v konceptu, který ukáže, že design ještě není zapomenut. Jmenuje se GFG Style Sybilla Sedan a je pokračováním zlaté éry karosářských studií.

Foto: GFG Style

GFG Style Sybilla Sedan

Článek

Starší z vás si jistě vzpomenou na doby, kdy se koncepty dělaly ne proto, aby se ukázalo budoucí sériové auto, ale proto, že prostě automobilky chtěly udělat něco zajímavého. Vrchol takových konceptů jsme zaznamenali po válce a v šedesátých letech v Americe, kdy se svět zamiloval do jaderné energetiky, letectví a vesmíru. Pamatujete třeba na koncept Fordu Nucleon s jaderným pohonem, General Motors Firebird s pohonem plynovou turbínou nebo koncept dodávky GM Futurliner?

Vrcholů takových designérských a technologických skvostů bylo několik. Třeba osmdesátá léta byla právě zlatou érou karosářských firem, jako jsou Zagato, Pininfarina nebo Italdesign s Giugiarem v čele.

Postupně koncepty vymizely a staly se z nich jen „předskokani“ sériových vozů. Ale Sybilla zase všechno vrací zpátky. Vrací zpátky ten styl designu, nápady a sny.

Jen se podívejte na ten design auta. Chybí vám něco? Ano, správně, je to přední sloupek. Ten tam není proto, že spodní část dvířek se sice otevírá klasicky, ale čelní prohnuté sklo se odsouvá dopředu. Zadní dveře jsou na tom podobě zvláštně. Spodek se otevírá klasicky, ale horní část je vlastně racčí křídlo (gullwing).

Foto: GFG Style

GFG Style Sybilla Sedan

Foto: GFG Style

GFG Style Sybilla Sedan

Giugiaro (už ne pod značkou Italdesign, kterou koupilo Audi) tak ukazuje, že nápadů má stále dost a je schopný je zasadit do auta, které na první pohled vypadá tak jednoduše a funkčně. Podle prvních informací je auto plně elektrické, všechny akumulátory jsou pod podlahou a elektromotory v kolech. Takže uvnitř má být neskutečný prostor. Ale nechme se překvapit realitou na stánku ženevského autosalonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám