Hlavní obsah

Místo hliníku displej. Vznikla světově první digitální registrační značka

Novinky, maž

Na autosalonu v americkém Detroitu představila kalifornská firma Reviver Auto světově první digitální registrační značku. O jejím zlegalizování v letošním roce uvažují státy Kalifornie, Florida, Arizona a Texas.

Foto: Reviver Auto

Světově první digitální registrační značka

Článek

Plechová značka na autě, tedy velice komplikovaném zařízení, je patrně ta nejjednodušší věc. Na kráse sice autům nepřidá, potřeba mít ji je ale neoddiskutovatelná.

Plechová tabulka se používá už více jak sto let. Přesto ji možná dnešní přehnaně digitalizovaná doba pošle do propadliště dějin. Možná bude digitální značka koexistovat vedle hliníkových tabulek a kdo bude chtít, připlatí si za tabulku s displejem.

Digitální značka je tvořena displejem, řídicí jednotkou a vyjímatelnou baterií, kterou bude jednou za čas potřeba dobít.

Jak funguje digitální poznávací značka?Video: Reviver Auto

Na displeji samozřejmě lze zobrazovat nejenom přidělenou kombinaci čísel a písmen, ale vlastně cokoli. Třeba malý vzkaz, že dnes budete fandit Detroitu Red Wings. Vše si nastavujete pomocí aplikace, kterou získáte společně se značkou. A protože v USA nemají na autě značky vepředu, stačí vám jeden displej.

Praktičtější je i fakt, že štítky s kontrolou technického stavu auta by se nemusely vylepovat, aktuální data by se vždy digitálně přepsala. Nabízí se i další využití: během parkování by se na značce mohla objevovat reklama, ale to už je věc, která žádá delší diskusi.

Otázkou je, jak bude značka s displejem zabezpečena proti odcizení - firma říká, že je, ale neuvádí jak.

Registrační značky (RZ) nebo dříve používané státní poznávací značky (SPZ) se používají od samotného počátku automobilismu. Kupříkladu v Rakousku-Uhersku to bylo od roku 1906.

Anketa

Pořídili byste si na svůj automobil digitální registrační značku, pokud by to bylo legální?
Ano
50 %
Ne
50 %
Celkem hlasovalo 1107 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám