Hlavní obsah

Podivný tahač bere energii z elektrické sítě

Novinky, fra

Mezi nákladními vozidly na elektřinu se rozhořel boj. Své modely představili Mercedes, Nikola Motor, Tesla a teď třeba i Thor Truck. Ano, tohle jméno severského boha hromu je i jménem nové automobilky, která bude vyrábět elektrické náklaďáky.

Foto: Thor Truck

Thor ET-One

Článek

Tahle původem pokusná laboratoř pro elektromobily pochází samozřejmě z USA, konkrétně z Los Angeles. Ostatně právě v USA by se mělo takovým firmám dařit nejlépe, protože se tu plánuje extrémní rozvoj infrastruktury a také velmi rychlý náběh požadavků na pokles emisí.

A když nedávno představila Tesla svůj tahač Semi, tak Thor nesměl stát pozadu a po pár týdnech vytáhl svůj trumf – Thor ET-One. Ale jak to u takových projektů rychle vytažených z „pece“ bývá, ani tady vám nemůžeme nabídnout moc informací. Podle stránek firmy je auto schopné táhnout přes 32 tun nákladu a dojezdová vzdálenost je kolem 480 km. To je v porovnání s Tesla Semi o kus méně. Ovšem auto má několik výhod. Na rozdíl od konkurence má nabízet rozdílné výkony motorů, takže třeba slabší agregát dojede dál. Uvidíme. Navíc v kabině tahače mohou sedět i dva lidé, což u Tesly možné není.

Foto: Thor Truck

Thor ET-One

Navíc auto dokáže jet maximální rychlostí 113 km/h, ale hlavně dobít akumulátory na plnou kapacitu za 90 minut.

Thor Trucks slibuje, že už pracuje na lepší verzi, která i na dojezd měla plně konkurovat Tesle. Cena vozu by podle konfigurace měla být někde mezi 3 a 5,5 milióny korun. První vozy by měly být dodány zákazníkům v roce 2019. Takže cenou i datem výroby plně konkurují Tesle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám