Hlavní obsah

Sultánův dvanáctiválcový bavorák je na prodej, existuje jediný kus

Tohle modré BMW 850Ci si jako nové koupil Hassanal Bolkiah, brunejský sultán, jehož sbírka aut je legendární. Nyní jej prodává už třetí majitel, ovšem vůz je stále v perfektním stavu. A na svůj původ ani nemá přemrštěnou cenu.

Foto: Hawkstone Cars

BMW 850Ci, které kdysi patřilo brunejskému sultánovi, je na prodej zhruba za milión korun.

Článek

Když se řekne „brunejský sultán”, snad všichni fanoušci rychlých a drahých aut zpozorní. Pohádky o „tisícihlavých” sbírkách aut sultána Hassanala Bolkiaha slyšel kdekdo a opravdu není mnoho supersportů či jinak vzácných aut, která by v nich chyběla. Některé značky mají zastoupení i v desítkách, ba stovkách kusů.

Kouskem, který měl sultán jeden jediný, je ovšem tohle modré BMW 850Ci z roku 1993. Podle dostupných informací je to totiž jediná 850Ci z cca 1200 vyrobených, která má světle modrou barvu Maldives Blue Metallic a zároveň volant na pravé straně; v Bruneji se jezdí vlevo, stejně jako ve Velké Británii.

Foto: Hawkstone Cars

BMW 850Ci brunejského sultána

Kromě vážně slušivé modré barvy je tenhle kousek vybavený na svou dobu velmi luxusními prvky, jako např. elektronicky ovládanými tlumiči pérování, paketem Dynamic Drive nebo elektrickým nastavováním volantu. Pod kapotou je i přes označení 850Ci nejslabší V12, která se do řady 8 montovala, tedy pětilitr M70B50 o 300 koních a 450 Nm.

Sultán tohle auto po nějakém čase prodal; kolik kilometrů s ním sám najezdil, není známo. Aktuálně má vůz najeto prý zhruba 50 860 km a prodává ho třetí majitel. Prostřednictvím dealerství Hawkstone Cars nedaleko anglického Shrewsbury za něj žádá 36 995 liber, tedy asi 1,08 miliónu korun [více zde]. Na to, jakou má tohle auto historii a v jakém je stavu, to rozhodně není přemrštěná cena.

Foto: Hawkstone Cars

BMW 850Ci brunejského sultána

Reklama

Výběr článků

Načítám