Hlavní obsah

Nejmodřejší modrá. Lexus 15 let vyvíjel speciální odstín metalické barvy

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lexus, luxusní odnož japonské Toyoty se pochlubila novým lakem nazvaným Structural Blue. Barva je to inspirovaná přírodou (motýlem Morpho) a Lexus na vývoji pro automobilovou karoserii údajně pracoval 15 let.

Foto: Lexus

Lexus LC Structural Blue

Článek

Automobilka uvádí, že vývoj této barvy měla na starost technická centra Lexus v Ann Arbor v Michiganu a v Japonsku ve spolupráci s kalifornskou společností Viavi Solutions, která se specializuje na tenkovrstvé optické povlaky. Cílem bylo navrhnout barvu na pohled modřejší než jakýkoli modrý pigment (materiál měnící barvu odráženého světla).

Inspirací pro vývojáře byl motýl Morpho, který má třpytivě modrá křídla. Barva na Lexusu LC má sedm vrstvev (původně se uvažovalo dokonce o čtyřiceti). Barevný odstín se neustále mění s dopadajícím světlem, což vzniklo díky nanostrukturám. Těch je na laku kupé LC celkem 300 gramů, což odpovídá těžko představitelným 300 miliardám miniaturních barevných šupinek.

Foto: Lexus

Lexus LC Structural Blue

Pigment se nanáší na karoserii LC ve vrstvě o tloušťce 15 mikrometrů mezi základním lakem a vrstvami čirého laku, uvádí Lexus. Zatímco běžné laky odrážejí cca polovinu dopadajícího světla, u speciálního laku Structural Blue by to mělo být téměř 100 procent.

Výrobní proces prý trvá osm měsíců, kvalitativních kontrol je dvacet. Cenu za tuto unikátní barvu Lexus nezveřejnil. Každý den je kvůli náročnosti výroby možné vyrobit jenom dva automobily s lakem Structural Blue.

Foto: Lexus

Lexus LC Structural Blue

Anketa

Líbí se vám modrá barva Structural Blue?
Ano
95,3 %
Ne
4,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2529 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám