Hlavní obsah

V Londýně mají první chytrou silnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále zde píšeme o tom, jak chytrá budou auta za deset či dvacet let. Ale stále se nikdo pořádně nezabývá tím, jak chytré může být to, po čem auta jezdí – silnice. V Londýně se na to ale zaměřili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prototyp nové inteligentní silnice zobrazuje všechny důležité informace na povrchuVideo: AP

 
Článek

S chytrými auty by mohly být trochu chytřejší i silnice. Přece jen zanedlouho tu budou jezdit auta vybavená robotickou inteligencí, která budou mít větší výpočetní výkon než ty nejlepší počítače dnešní doby. A budou jezdit po špinavých a rozbitých silnicích, u kterých budou stát stále ty samé zaprášené značky, patníky a chodci budou přecházet po čtyřikrát do roka natíraných přechodech?

Možná ne. Technologická forma Umbrellium ve spolupráci s pojišťovnu Direct Line ukázala v Londýně chytrou ulici. Povrch silnice je vlastně pokryt tvrzeným plastem, pod kterým je hromada LED diod, ty dokážou dynamicky měnit všechno značení, usměrňovat dopravu, podávat informace i výstrahy.

Foto: Umbrellium

Inteligentní silnice

Foto: Umbrellium

Inteligentní silnice

Například mají detekci chodců. Když přijde chodec na místo u silnice, zobrazí se přechod a ve chvíli, kdy je volno, ukáže se mu i vhodná značka. Pokud žádný chodec přejit nechce, přechod zmizí. Stejně se dají upravovat i cyklistické pruhy, ukazovat nebezpečí před vozidlem apod.

Samozřejmě že všechno něco stojí. A tohle nebude nejlevnější. Přece jen tuhle inteligentní silnici ovládá celá eskadra počítačů a kamer. Ty přenáší informace do panelů silnice. Každý panel pak má v sobě 660 LED diod. Dát tohle dohromady je přece jen poněkud náročné – postavit tuhle demo silnici trvalo devět (!) měsíců. Bohužel se nikde neříká, jak je to s trvanlivostí, případnými opravami a hlavně třeba s přilnavostí na vozovce v případě deště, nebo dokonce sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám