Hlavní obsah

Karoq měl 264 prototypových vozů, začátek výroby se ladí čtyři roky dopředu

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda ukázala tajemství vývoje a sériové výroby modelu Karoq. A jde skutečně o zajímavá čísla, vždyť již čtyři roky před výrobou je jasné, ve které továrně se bude samotný model vyrábět. Vznikají rovněž stovky prototypů.

Foto: Martin Žemlička , Novinky

Škoda Karoq – první novinářské testy.

Článek

Samotný vývoj nového vozu trvá dva až čtyři roky, ovšem i plánování výroby se řeší velmi dlouho dopředu – automobilka Škoda uvádí, že se to děje čtyři roky před spuštěním sériové výroby.

Závazné rozhodnutí, jestli se projekt realizuje, či nikoli, padne 33 měsíců před zahájením sériové výroby. Zhruba dva roky před ostrým startem se objednává lisovací nářadí a svařovací technologie, uvádí automobilka.

Foto: Škoda Auto

Škoda Karoq

Foto: Škoda Auto

Škoda Karoq

Důležitou součástí výroby nových automobilů je jejich testování. To se stále z velké části musí provádět na fyzických vozech, například pro karoq vzniklo 264 prototypů. Ty používá zejména vývojové oddělení pro své testy. Stejné vozy automobilky využívají na autosalony nebo prezentace – pro dealery značky, klíčové dodavatele nebo novináře. Mimochodem: s jedním z předsériových karoqů jsme se svezli na exkluzivní akci v Estonsku. [celá zpráva]

Důležitá data před samotným spuštěním sériové výroby
Výroba vozů pro schvalování předsérie: 8 měsíců
Ověřovací série: 6 měsíců
Nultá série: 3 měsíce
poté začátek sériové produkce

Všechny varianty karoqu zahrnují neuvěřitelných 28 tisíc dílů. Většinu z nich si vyrobí automobilka sama, zhruba 4800 dílů jí prodává na 600 dodavatelů ze čtyřiceti zemí světa.

„Dodavatele začínáme vybírat 33 měsíců před zahájením sériové výroby. Jako podklad nám slouží poptávková dokumentace od technického vývoje. Výběrová řízení trvají obvykle čtyři až šest měsíců. Poptávka automobilkou vyvíjených dílů pak začíná 27 měsíců před zahájením sériové výroby a zabere obvykle tři měsíce,“ řekl Jan Bergman z řízení projektů nákupu.

Foto: Škoda Auto

Zahájení výroby Škody Karoq

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda ukázala první fotografie modelu Karoq

Nové kompaktní SUV od Škody bude mít světovou premiéru příští čtvrtek 18. května ve Stockholmu. Automobilka pár dní před kompletním odhalením ukázala některé...

Výběr článků

Načítám