Hlavní obsah

Rolls-Royce ukázal novou generaci nejluxusnějšího auta světa

Novinky, maž

Rolls-Royce po předlouhých 14 letech ukázal v pořadí osmou generaci luxusního sedanu Phantom. To je model, o kterém již od roku 1925 britská automobilka se skromností sobě vlastní tvrdí, že je to „nejlepší automobil světa”. Novinka je postavena na nové platformě a jako tradičně nabízí výhradně benzínový dvanáctiválec.

Rolls-Royce Phantom exteriér

 
Článek

Osmá generace modelu Phantom je postavena na nové platformě, která více využívá hliník. Stejnou platformu dostane i chystané SUV. Současné šasi u phantomu bylo specifické a vyvinuté na míru, menší modely od Rolls-Royce stojí na podvozku BMW řady 7. Nová platforma umožní dodávat vůz nejenom se zadním pohonem, ale vůbec poprvé i v provedení s poháněnými oběma nápravami. Tuto informaci zatím výrobce nepotvrdil a nová generace tak klasicky spoléhá na pohon výhradně zadních kol.

Automobilka uvádí, že tento model má 130 (!) kilogramů zvukové izolace. To je naprosto neuvěřitelné číslo, které jasně říká, jak moc je pro automobilku důležité izolovat posádku od vnějšího světa. Rolls-Royce v tiskové zprávě uvádí, že při rychlosti 100 km/h je nejnovější phantom o 10 procent tišší než předchůdce.

Rolls-Royce Phantom interiér

Dva různé rozvory, délka k šesti metrům

Nový phantom je o 8 mm vyšší než dříve (1646 mm), o 29 mm širší (2018 mm), avšak o 77 mm kratší (5762 mm). V nabídce je i prodloužená verze, která přidává 200 mm a nabídne tak celkovou délku těsně pod hranicí šesti metrů. Hmotnost vozu mezigeneračně stoupla z 2550 na 2625 kg (+ 75 kg). Vpředu jsou 21palcová kola, vzadu je průměr ještě o palec větší.

Zajímavostí je nová 48V elektrická síť, uvnitř vozu je pak 12palcový displej. Phantom je homologován jako pětimístný (v praxi ale vzadu uprostřed nikdo sedět nebude, i přesto bezpečnostní pásy jsou v druhé řadě tři), mezi zadními sedadly je pak lednička na chlazení šampaňského. Z dostupných fotografií je zřejmé, že dílenské zpracování a výběr materiálů budou špičkové. Zadní dveře se otevírají elektricky proti směru jízdy.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Phantom (2017)

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Phantom (2017)

V nabídce motorizací je jediná položka – 6,75litrový V12, který nově dostal dvě turbodmychadla. Motor nabídne 900 Nm točivého momentu, a to již při 1700 otáčkách, nejvyšší výkon má pak hodnotu 420 kW (571 k). Zrychlení 0–100 km/h je otázka 5,3 sekundy a nejvyšší rychlost je omezena při 250 km/h.

Výroba osmé generace bude zahájena o letošních prázdninách a první zákazníci se dočkají zkraje příštího roku. Levné to ale rozhodně nebude, protože pokud přemýšlíte nad cenou nejluxusnějšího auta světa, nemůžete si jej zřejmě dovolit. Samotná automobilka stejně ceny svých modelů sděluje až při objednání.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Phantom (2017)

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Phantom (2017)

Anketa

Jak se vám líbí design nového RR Phantom? (známkování jako ve škole)
1
82,3 %
2
3,5 %
3
5,4 %
4
1,8 %
5
7 %
Celkem hlasovalo 1215 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám