Hlavní obsah

Češi kupují starší auta, více než polovina ojetin má přes deset let

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě loni v pololetí tvořila ojetá auta starší deseti let rovnou polovinu nákupu Čechů, nyní je to o čtyři procenta více. Ročně se v Česku prodá 700 tisíc vozidel, sedm z deseti má původ v Česku, 18 procent je dovoz z Německa.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Přes zvyšující se prodej starších vozidel roste i průměrná cena, za kterou si řidiči v Česku vozidla z druhé ruky kupují. Ta nyní podle Cebie činí 192 200 korun. Dlouhodobě ubývá vozidel s cenou do sta tisíc korun. V pololetí šlo meziročně o pokles o čtyři procentní body na 30 procent. Roste naopak segment vozů s prodávanou cenou do 300 000 korun, které mezi prodávanými vozidly tvoří 19 procent.

Z prodaných aut připadá 59 procent na dieselová auta, 39 procent představují vozidla s benzinovými motory. U nových vozidel je poměr mezi dieselovými a benzinovými pohony téměř přesně opačný, uvedla Cebia s tím, že podíl alternativních paliv je u starších prodávaných aut velmi malý.

Podle počtu najetých kilometrů se v pololetí prodávala auta s průměrným nájezdem 168 000 kilometrů. Spolu s průměrným věkem prodávaných aut toto číslo dlouhodobě roste. Podle odhadů Cebie, která se zaměřuje na prověřování původu nabízených ojetých aut, je ale tachometr stočený v průměru o 100 000 kilometrů u 40 procent nabízených vozidel. Skutečný stav se tak dá odhadnout na průměrných více než 200 000 kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám