Hlavní obsah

Každý pátý řidič špatně vidí a neví o tom, varuje kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidič, který špatně vidí, může být podle odborníků stejně nebezpečný jako ten, který před jízdou pil alkohol nebo požil drogy. Zhruba každý pátý řidič v Česku má vadu zraku, ale neví o tom a nepoužívá žádnou oční korekci.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Osm procent motoristů z celkového počtu bezmála šesti miliónů tuzemských řidičů má dokonce tak závažnou poruchu zraku, že by vůbec neměli sedat za volant. Na problematiku zraku řidičů a nebezpečí špatného vidění při řízení upozorňuje nová kampaň Autoklubu ČR a Besipu nazvaná Slepí vrazi.

Zhoršené vidění znamená výrazně delší reakční dobu, kterou řidič potřebuje, aby se přizpůsobil nenadálé situaci při řízení, jako je třeba předjíždění cyklisty či chodce, vyhýbání se překážkám nebo odbočování.

Podle údajů Autoklubu ČR správně vidící řidič, ať už se zdravým zrakem, nebo se správnou korekcí, vidí chodce za denního světla už ve vzdálenosti 200 metrů. Ten, kdo má vadu minus 0,75 dioptrie, chodce zaregistruje až při poloviční vzdálenosti, tedy na 100 metrů.

Oči jsou pro jízdu mimořádně důležité 

Mezi nejčastější oční vady patří krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus, který způsobuje nepřesné zaostření světla na sítnici. Podle očních odborníků je zhoršená taková ostrost vidění, která se pohybuje pod hranicí 70 procent.

Každý řidič má ze zákona povinnost dvou očních vyšetření u odborníka, a to při žádosti o vydání řidičského průkazu a následně při dosažení 65 let věku.

Kampaň připomíná, že i když jsou současné automobily plné moderních bezpečnostních prvků, nejdůležitějším a také nejdokonalejším bezpečnostním prvkem každého auta jsou oči řidiče.

Anketa

Chodíte pravidelně na oční vyšetření?
Ano, každý rok nebo častěji
45,8 %
Ano, jednou za dva roky
34,6 %
Ne, nechodím
19,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám