Hlavní obsah

Švýcarský čtyřdveřový elektromobil má dojezd 600 km

Elextra je automobil původem ze Švýcarska. Stojí za ním dánský podnikatel Poul Sohl, design navrhl Robert Palm a o jejich firmě Classic Factory jste možná už slyšeli díky Lyonheartu K. Tenhle elektromobil je ale o něčem úplně jiném.

Foto: Classic Factory

Elextra

Článek

Auto je nositelem nejmodernějších technologií, jaké dnes jsou na trhu. Vůz je postaven na monocoqu z uhlíkových vláken, díly karoserie jsou z něj také. Důvod je jasný – vysoká pevnost a extrémně nízká hmotnost.

Foto: Classic Factory

Elextra

Foto: Classic Factory

Elextra

Pod kapotou nenajdeme jeden motor, ale dva. Dohromady mají výkon 500 kW (680 koní). To znamená, že lehoučké auto dokáže na stovku zrychlit za 2,3 sekundy a maximální rychlost je 230 km/h.

Jaký bude mít dojezd čtyřsedadlové auto při plném obsazení nebo při využití maximálního výkonu, nevíme. Víme, že při stokilometrové ustálené rychlosti by měl být dojezd kolem 600 km na plnou (a zatím číselně nevyjádřenou) kapacitu akumulátorů.

Jen 100 kusů 

Automobil je takovým evropským produktem. Už v úvodu jsme řekli, že jde o švýcarskou společnost, kterou financuje Dán. Teď ještě přidáme další destinaci – německý Stuttgart, kde bude auto vznikat.

Vyrobeno bude jen 100 kusů (samozřejmě v případě zájmu), ale cenu ještě neznáme. Vzhledem ke konstrukci vozu předpokládáme, že půjde o opravdu velmi vysokou částku kolem 20 000 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám