Hlavní obsah

Tažení pokračuje. Kalifornie zvyšuje daně na fosilní paliva

Kalifornský guvernér Jerry Brown podepsal zákon SB-1, který upravuje daňové zatížení fosilních paliv. V další dekádě by podle agentury Reuters měla díky němu přibýt do rozpočtu státu částka 52 miliard dolarů, která bude použita na opravy a budování silnic.

Foto: U.S. Department of Transportation

Americká dálnice

Článek

Celý zákon je jen jedním z mnoha dílků do skládačky tažení, které Kalifornie za poslední roky udělala a ještě v dalších letech udělá, aby omezila využívání fosilních paliv, snížila emise skleníkových plynů a omezila nárůst dopravy.

Zákon nyní ukládá výrazné zvýšení daní u většiny paliv. Například u nafty zdražuje spotřební daň z 0,13 dolarů na 0,33 dolarů na galon (3,785 l) a daň s prodeje na 5,75 %. Ve stejnou dobu se zvedne spotřební daň u benzínu o dvanáct centů na 44 centů (10,8 Kč) za galon.

Zavádí se také roční daň za vozidlo, která je závislá na jeho hodnotě. Zajímavé také je, že poplatkům se nevyhnou ani elektrická a vodíková vozidla. Ta od 1. července 2020 budou platit stodolarovou (2450 Kč) roční daň za každé nové auto prodané od tohoto data. Je to pro Američany novinka, která ale má ukázat, že o obecné dobro se mají podělit společně všichni uživatelé silnic. I když stodolarová daň je spíš jen symbolická.

Kalifornie je jeden z prvních států, který zdražení těchto paliv zavádí. Následovat pravděpodobně budou další státy USA a o podobném kroku se uvažuje i v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám